Enormne stúpa počet pacientov s alkoholovou hepatitídou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pečeň
Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 28. júla (WebNoviny.sk) – Slovenská hepatologická spoločnosť (SHS) pri príležitosti Medzinárodného dňa hepatitídy, za ktorý Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 28. júl, upozorňuje na závažný nárast počtu pacientov s ochoreniami pečene. V úmrtnosti na tieto ochorenia patrí Slovensku štvrté miesto spomedzi všetkých krajín Európy. Odborníci z SHS pritom odhadujú, že vírusovou hepatitídou C je na Slovensku nakazených asi 35-tisíc ľudí a hepatitídou B dokonca viac ako 100-tisíc. Na chorobu špinavých rúk, ako je označovaná hepatitída A, ročne ochorejú stovky Slovákov.

Hepatitída je názov pre zápalové ochorenie pečene, ktoré však nespôsobuje len vírus, ako si myslí väčšina verejnosti. Okrem hepatitíd typov A, B, C, D a E spôsobujú poškodenie pečene v rovnakej miere aj alkohol, lieky a škodlivé látky, ktoré ľudia denne prijímajú z potravín a životného prostredia. „Podstatnú úlohu hrá takmer všeobecne rozšírený nezdravý životný štýl – nedostatok fyzickej aktivity, nadmerný prísun kalórií, obezita, ktorou trpí 25 percent Slovákov, a nadváha, ktorú má až 60 percent,“ vysvetlil vedecký sekretár SHS Jozef Glasa.

Hepatitída typu C by mohla čoskoro úplne vymiznúť

Enormne pritom stúpa počet pacientov trpiacich alkoholovou hepatitídou a tukovou chorobou pečene, ktoré sú súčasným postrachom slovenských aj svetových hepatológov. „U tukového zápalu pečene, ktorý sa už stáva novým, masovým zabijakom ľudí našich čias, samotné lieky nestačia,“ upozornil prvý viceprezident SHS Marián Oltman. Vírusové hepatitídy, pokiaľ sa zachytia včas, dokáže moderná medicína úspešne liečiť. Hepatitída typu C by mohla vďaka najnovšej liečbe dokonca za pár rokov úplne vymiznúť. No dramatický nárast ochorení pečene spôsobených nezdravým životným štýlom môže zvrátiť len jeho masová zmena.

Hoci má Slovensko podľa odborníkov prepracovaný systém starostlivosti o hepatálnych pacientov, upozorňujú zároveň, že súčasné podmienky nestačia pokryť skutočnú potrebu. „Kedysi sme sa dokázali postarať o chorých na dvoch izbách, dnes máme permanentne preplnené špecializované hepatologicko-gastroenterologické oddelenie s 32 lôžkami,“ priblížil situáciu prednosta II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici a prezident SHS Ľubomír Skladaný.

Hepatitídy spôsobené vírusmi sú vážnym globálnym problémom

„V rámci zlepšenia podmienok starostlivosti o pacientov by bolo potrebné dobudovanie a posilnenie siete hepatologických pracovísk a ambulancií. Pre spoluprácu v oblasti prevencie potrebujeme získať aj štátne orgány a inštitúcie. A najmä nastal čas na dopracovanie, presadenie a čo najskoršiu realizáciu národného programu prevencie s adekvátnym skríningom rizikových faktorov, ako včasnej diagnostiky a racionálnej liečby hepatitíd,“ načrtol možnosti riešenia situácie Skladaný s tým, že „nečinnosť alebo nedôslednosť v tejto oblasti s určitosťou zabíja“.

Hepatitídy spôsobené vírusmi sú vážnym globálnym problémom. Podľa štatistík ochorie na akútnu hepatitídu A vo svete ročne viac než 1,4 milióna osôb. Chronickou hepatitídou B trpí viac než 240 miliónov a chronickou hepatitídou C viac ako 150 miliónov ľudí všetkých vekových kategórií. Vírusové hepatitídy sú v globálnom meradle siedmou najčastejšou príčinou úmrtí. Hlavným poslaním Medzinárodného dňa hepatitídy je preto zvýšenie povedomia o závažnosti vírusových hepatitíd a tiež o možnostiach ich účinnej prevencie a liečby u širokej verejnosti.

Informácie agentúre SITA poskytla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Ružena Maťašeje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať