Medveď Knut zomrel na autoimunitnú encefalitídu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odvrhnutý Knut sa zaobišiel aj bez matky
Slávny medveď Knut prišiel na svet v roku 2006. Jeho brat prežil len štyri dni. Knut strávil najskôr 44 v inkubátore a neskôr sa o neho staral 24 hodín denne už zosnulý ošetrovateľ Thomas Dörflein. Medveď, ktorého si obľúbili ľudia z celého sveta uhynul 19. marca 2011, keď sa pred zrakmi návštevníkov a návštevníčok zoo zrútil do vody. Ešte pred pádom dostal nekontrolovateľné svalové kŕče, ktoré spôsobila encefalitída. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Príčinou úmrtia slávneho medveďa bieleho (Ursus maritimus) menom Knut bol autoimunitný zápal mozgu, konkrétne encefalitída s protilátkami proti NMDA receptorom, ktorá postihuje aj ľudí. Zistili to nemeckí vedci na čele s Haraldom Prüßom z Nemeckého centra pre neurodegeneratívne ochorenia, ktorí o tom informovali v časopise Scientific Reports.

Zrútil sa pred návštevníkmi do vody

Knut uhynul 19. marca 2011 v Berlínskej zoologickej záhrade, keď sa pred zrakmi návštevníkov zrútil do vody. Ešte pred pádom dostal nekontrolovateľné svalové kŕče, ktoré spôsobila práve spomínaná encefalitída. Tú odhalila následná pitva, odborníci však nevedeli zistiť, čo ju spôsobilo. To sa podarilo až Prüßovi a jeho kolegom, ktorí túto diagnózu potvrdili aj pomocou testov na vzorkách z Knutovho mozgu.

„Ochorenie, ktoré sa nám podarilo identifikovať ako príčinu smrti, je autoimunitný zápal mozgu. Protilátky, ktoré nám za normálnych okolností pomáhajú brániť sa proti vírusom alebo baktériám, môžu za určitých okolností začať útočiť na nervové bunky. Pri najbežnejšej autoimunitnej encefalitíde sa tieto protilátky viažu na glutamátový receptor v mozgu zvaný NMDA receptor a spôsobujú záchvaty, zhoršenie kognitívnych funkcií, psychózu alebo kómu,“ uviedol Prüß.

Knut je prvý, u ktorého ochorenie potvrdili

Encefalitída s protilátkami proti NMDA receptorom postihuje v priemere jedného z 200-tisíc ľudí ročne, pričom ide predovšetkým o ženy. Toto ochorenie sa často vyskytuje u pacientok s rakovinou vaječníkov. Lekári ho dokážu vyliečiť, pacienti dostávajú steroidy a podstupujú plazmaferézu, počas ktorej im z krvi odstránia protilátky spôsobujúce encefalitídu.

Knut je vôbec prvým zvieraťom, u ktorého toto ochorenie potvrdili, odborníci si však myslia, že v skutočnosti sa u živočíchov vyskytuje omnoho častejšie, a to nielen u domestikovaných a tých v zajatí, ale aj v prírode. Alex Greenwood z Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung, ktorý je jedným z autorov štúdie o príčine Knutovej smrti, uviedol, že táto encefalitída by sa dala u zvierat liečiť podobne ako u ľudí.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia