Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v slnečnom kúte Rakúska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Cyklistika na Dráve Foto: Webnoviny.sk/zz

Alpy lákajú turistov najmä v zime, keď kilometre dlhé zjazdovky zahája lyžiarsku sezónu. Príjemné chvíle však majú pripravené aj v čase, keď sa snehová prikrývka roztopí.

Aktívny oddych medzi horskými štítmi

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Osttirol

Za lákavou panorámou netreba cestovať ďaleko – ideálnu kombináciu športu, oddychu a kultúry ponúka aj drobný región Východné Tirolsko v susednom Rakúsku. Oficiálne najslnečnejší kút krajiny, ktorý na juhu susedí s talianskymi provinciami Bolzano a Belluno, je občas prezývaný aj Berg Tirol. Nie bezdôvodne – práve hory sú to, čo robí túto oblasť výnimočnou.

K tým najvýraznejším patria Lienzské Dolomity, ktoré sa geologicky zaraďujú k Južným vápencovým Alpám. Lienzské sa volajú preto, že sa nachádzajú v blízkosti hlavného mesta tejto oblasti – Lienzu. Druhá časť názvu sa viaže k známemu pohoriu v Taliansku – Dolomitom, na ktoré sa tieto kopce nápadne podobajú. Kolmé skalnaté steny sa tiahnu asi 40 km cez Východné Tirolsko a milovníkom pohybu splnia takmer každé želanie. Smelo im konkuruje aj alpské údolie Pustertal, o ktoré sa región delí s južným Tirolskom. Na svoje si tu prídu skúsení alpinisti i rekreační športovci – bohatý zoznam aktivít zahŕňa všetko od adrenalínového paraglidingu, raftingu a horolezectva, cez cyklistiku, turistiku k horským jazerám až do výšky 2500 metrov či ferraty – zaistené lezecké výstupy po skalách s fixnými lanami a železnými stupačkami.

Hodnota tradícií

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Sporthotel Sillian

Východné Tirolsko patrí k veľmi tradičným regiónom. Je jedným z miest, kde nie je nezvyčajné stretnúť ľudí oblečených v krojoch. „Vidiecke oblečenie“ sa teší obľube na zábavách, festivaloch, svadbách, ale aj vo všednú nedeľu. Vznešené a zároveň jednoduché dirndle v tomto regióne nosia mladé aj staršie generácie – hrdo a radi. Pre ich prívržencov signalizujú prirodzenosť, jednoduchosť a nefalšovanosť, pre cudzincov zasa príjemné cestovanie kultúrou a časom.

K spomínanej tradičnosti regiónu patrí aj hrdosť na domáce produkty. Uprednostňuje sa tu všetko lokálne – od dreva a kameňov na stavbu, až po potraviny, mliečne produkty či vína, ktoré sa objavujú na bohato prestretých stoloch. S tým súvisí aj drsný životný štýl miestnych horalov. Pri pohľade na niektoré chaty na strmých útesoch, na ktoré je ťažké aj vyliezť, sa na jazyk tisne otázka, ako vyzerá kolobeh života, ktorý sa v nich denne odohráva.

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Webnoviny.sk/zz

Po prúde Drávy – pôžitková cyklistika s výhľadom na najvyššie rakúske hory

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Sporthotel Sillian

Výborným východiskom pre športovú dovolenku sú početné chaty v tradičnom štýle v obciach neďaleko Lienzu. Kto túži po rodinnej športovej dovolenke s nádychom luxusu, nemal by obísť Dolomitenresidenz Sporthotel Sillian. Sillian je dedinka s asi s dvomi tisíckami obyvateľov, ktorá láka turistov najmä v zime – na 22 kilometrov zjazdoviek, ako aj 7 kilometrov dlhú dráhu na sánkovanie. Kabínová lanovka vedúca na majestátne svahy leží takmer pred vchodom do hotela – od izieb rezidencie, ktorá práve prešla rozsiahlou rekonštrukciou, ju delí len 170 metrov.

Športové vyžitie však ponúka aj v čase, keď sa sneh roztopí. Napája sa totiž na obľúbenú cyklistickú trasu pozdĺž rieky Dráva, ktorá sa vinie cez malebné údolia s udržiavanými asfaltovými cyklistickými chodníkmi. Celá trasa (Drauradweg) má dĺžku 366 kilometrov a končí sa až v slovinskom Marburgu. V oblasti Východného Tirolska vedie cez okolité lesy v príjemnom tieni a počas celej trasy ju sprevádza svieže zurčanie vody, drobných vodopádov a zvukov lesa – ďaleko od cesty a hlučných áut. V každej dedinke sú na cyklotrase početné odpočívadlá na načerpanie energie. Nenáročná trasa sa kľukatí aj popri meste Lienz, v ktorom sa dá poľahky osviežiť. Kto v nohách začne cítiť najazdené kilometre, môže nastúpiť na miestny vlak a naspäť sa nechať zviezť.

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Sporthotel Sillian

K vrcholkom hôr

Obľúbené sú aj prechádzky v okolí Hochpustertalu. Na vrcholkoch hôr ležia tyrkysové horské jazerá s priezračnou vodou, ktoré sú v teplých mesiacoch ideálnym cieľom pre vyznávačov turistiky. Tie najvyššie nájdete vo výške 2000 až 2500 metrov. Na lúkach, na ktorých sa miestami pasú kravy, budú odmenou pôsobivé pohľady na panorámu údolia pod vami, príležitostné štrnganie mohutných zvoncov a vôňa horských aj lúčnych kvetov. Milovníci behu nemusia nechávať tenisky v batohu – údolie rieky Dráva sa postará o príjemný terén ďaleko od hluku cesty.

Masáž na sene?

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Sporthotel Sillian

Výlet k východotirolským štítom zrevitalizuje telo aj dušu – prírodnými krásami aj nevšednými procedúrami pre tých, ktorým nestačí len terapia pohľadom. Odmenou za celodennú aktivitu môže byť miestna zvláštnosť – senná masáž, ktorá pripomína vôňu prázdnin na dedine u starých rodičov. Tirolská špecialita vychádza zo starej múdrostí roľníkov, ktorí využívali silu prírody na liečenie a uvoľnenie svalov. Masáž na sene zlepšuje prekrvenie celého tela. Používa seno z horských lúk, po zábale v teplom vlhkom sene nasleduje výdatná masáž chrbta a nôh. V hoteli Dolomiten Residenz Sillian sa dá absolvovať v pôvabnom drevenom senníku na dvore, ktorý navodí správnu autentickú atmosféru. Doplniť ju môžete pobytom v saunovom svete alebo v soľnej jaskyni, oddychom na lehátkach v zelenej záhrade či plávaním vo vonkajšom i krytom bazéne s toboganom.

Služby na top úrovni

Hotelový personál je v Tirolsku skutočne na vysokej úrovni. Môže za to aj zaujímavý model školského systému – tzv. Duale Ausbildung. Kým vo väčšine krajín sa na odborných školách dôraz kladie na vzdelávanie v škole a prax tvorí len malý zlomok vzdelávania, v Tirolsku to funguje inak. Študenti v škole trávia len dva mesiace, zvyšných osem naberajú reálne skúsenosti v konkrétnom hoteli, kde sa na základe vlastnej šikovnosti môžu učiť od najlepších. Hotel si tak sám vychová svojich pracovníkov a keďže učni vhupnú priamo do sveta, v ktorom chcú pôsobiť, odráža sa to aj na ich nekonečných úsmevoch.

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Sporthotel Sillian

Vôňa čokolády

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Osttirol

Hoci v regióne je všetko zamerané na lokálnu výrobu, jedna výnimka predsa len potvrdzuje pravidlo. Je ňou vôňa čokoládových oblátok, za ktorou sa oplatí zájsť do susednej obce Heinfels. Sídli tu predajňa talianskej pečivárne Loacker, ktorá vyrába známe oblátky, čokoládové rezy a keksy. Sladkosti rodinnej firmy, ktorá začala svoju históriu písať takmer pred sto rokmi, sú dnes dostupné v rôznych kútoch sveta a v miestnom sídle ich možno nielen ochutnať, ale aj nazrieť do zákulisia ich prípravy. Milovníkov keksov poteší interaktívna obhliadka či kurzy pečenia oblátok pre deti i dospelých.

Kulinársky výlet sa oplatí spojiť s návštevou hradu Heinfels, ktorý leží neďaleko lanovky vedúcej k lyžiarskemu stredisku Sillian – Hochpustertal. To vybudovala, ako inak, ďalšia rodinná generačná firma Schultz Gruppe. Tá kladie dôraz lokálnu výrobu – drevo a kamene používané na stavbu hotelov pochádzajú z miestnych lesov, syry, mlieko a maslo má z vlastnej produkcie a lokálpatriotizmus uprednostňuje aj pri výbere zamestnancov na svahoch i v hoteloch. Hrad Heinfels, ktorý bol prvýkrát spomenutý v 13. storočí, tróni na úpätí Pustertalu, odkiaľ sa jeho hradby rysujú už z diaľky. Aj z neho sa však naskytá pôsobivý výhľad. Keďže sa na ňom podpísal zub času, návšteva interiéru momentálne nie je možná, vyliezť k jeho hradbám na kopec sa však oplatí aj tak.

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Webnoviny.sk/zz

Lienz – mesto slnečných lúčov

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Osttirol

Pri ceste za kultúrou netreba vynechať ani Lienz – hlavné mesto rovnomenného okresu, ktorého hranice sú totožné s regiónom Východného Tirolska. Lienz si u domácich vyslúžil prívlastok Sonnenstadt – ide totiž o jedno z miest s najvyšším počtom slnečných dní v roku v rámci celého Rakúska. Úzke uličky, palmy, či romantické zelené drevené okenice na budovách naznačujú, že talianske hranice nie sú ďaleko. Krásne upravené parky a priedomia, ako aj oku lahodiaci pohľad na štíty hôr a dôraz na miestne produkty – či už remeselné alebo potravinárske – turistov opäť stiahnu naspäť do Rakúska.

Mestečko na sútoku riek Dráva a Isel ako prví objavili Rimania, ktorí tu založili osadu Aguntum. V neďalekej dedine Dölsach je dnes možné navštíviť múzeum a pozostatky rímskeho osídlenia v rozľahlom archeologickom parku. Za návštevu stojí aj múzeum a zámok Bruck. Priamo v Lienzi leží aj jedna z najdlhších bobových dráh v Európe. Nájdete ju na svahu lyžiarskeho strediska Hochtein, na ktorom sa v zime jazdí svetový pohár v lyžovaní. Dráha s dĺžkou takmer tri kilometre je prístupná celoročne.

Východné Tirolsko: Hornatá panoráma v najslnečnejšom kúte Rakúska
Foto: Osttirol

Hornatá tirolská panoráma neustále dokazuje, že osviežiť vie aj v lete. Či už na dvoch kolesách, v rafte, na skalách alebo za stolom plných dobrôt sa zavďačí aktívnym dovolenkárom rôznych vekových kategórií od detí až po seniorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať