Moderná Hodvábna cesta: Najdlhšia jazda vlakom trvala 21 dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: SITA/AP

Čínsky nákladný vlak Yixin’ou úspešne dokončil najdlhšiu nepretržitú vlakovú jazdu v histórii. Skúšobná jazda, ktorá trvala 21 dní, by mala položiť základy pravidelnej nákladnej linky medzi Čínou a Španielskom.

Moderná Hodvábna cesta: Najdlhšia jazda vlakom trvala 21 dní
Foto: www.cnn.com

Nákladný vlak opustil mesto I-wu v provincii Če-ťiang na východe Číny 18. novembra, uplynulý týždeň ho po úspešnej jazde privítali na vlakovom nástupišti v Madride. Vlak prešiel vyše 13-tisíc kilometrov cez osem krajín, vďaka čomu si Čína zapísala prvenstvo najdlhšej neprerušovanej vlakovej jazdy v dejinách.

Vlak, ktorý z Číny pokračoval cez Kazachstan, Rusko, Bielorusko, Nemecko a Francúzsko až do Španielska, spolu niesol 30 prepraviek prevažne s hračkami a kancelárskym tovarom. Čoskoro sa vydá na spiatočnú cestu do Číny, pri ktorej budú jeho vagóny naplnené najmä španielskymi domácimi produktami vrátane vína, olivového oleja a sušenej šunky.

Hoci Čína už má pravidelné vlakové spoje s nemeckým Duisburgom a Hamburgom, túži expandovať ešte ďalej. Radosť má aj španielska vláda, ktorá dúfa, že krajina takto zvýši svoj export do najľudnatejšej krajiny sveta.

Starostka Madridu Ana Botella Serrano nazvala nový spoj „Hodvábna cesta 21. storočia“. Najslávnejšia obchodná cesta, ktorá v staroveku a stredoveku spájala Čínu s krajinami Stredomoria a jej prekonanie trvalo celé mesiace, sa tak v 21. storočí na vlakovej trati skráti na 21 dní.

ww.cnn.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať