V Brightone otvorili unikátnu reštauráciu s nulovým odpadom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Brightone otvorili unikátnu reštauráciu s nulovým odpadom
Foto: www.inhabitat.com

Britský šéfkuchár a vizionár Douglas McMaster otvoril v anglickom Brightone prvú reštauráciu, ktorá sa pýši nulovým odpadom. Unikátny priestor, ktorý slúži aj ako pekáreň a kaviareň, používa len sezónne lokálne potraviny a systém inšpirovaný obdobím pred priemyselnou revolúciou.

Bez chemikálií a obalov

V Brightone otvorili unikátnu reštauráciu s nulovým odpadom
Foto: www.inhabitat.com

„Súčasný potravinársky priemysel je jeden veľký neporiadok. S polovicou svetovej produkcie jedla sa plytvá a potraviny, ktoré konzumujeme, sú také umelé, že sú často ešte horšie ako samotný odpad,“ myslí si majiteľ reštaurácie Silo Duglas McMaster.

Prvá britská reštaurácia s nulovým odpadom sa vracia k prirodzenému systému farmárčenia a vlastnému spracovávaniu potravín tak, aby boli vždy čerstvé, zdravé a bez zbytočných chemikálií a obalov. V Sile sa servíruje vegetariánske jedlo, voda je filtrovaná osmózou a všetok organický odpad končí vo vlastnom komposte, ktorý slúži ako prírodné hnojivo.

„Na ceste za dosiahnutím nulového odpadu sme sa vrátili k pôvodnému systému spracovania potravín, ktorý nielen podporil náš životný štýl bez akýchkoľvek obalov, ale viedol aj k príprave jedla v jeho najprirodzenejšej forme. Melieme si vlastnú múku, používame nadojené mlieko, vyrábame vlastné maslo a syry. Naším cieľom je tvorba produktov, ktoré sú rovnako výživné ako aj chutné,“ vysvetlil šéfkuchár.

V Brightone otvorili unikátnu reštauráciu s nulovým odpadom
Foto: www.inhabitat.com

Bez smetných košov

V reštaurácii, ktorá spĺňa myšlienku trvalo udržateľného rozvoja na sto percent, sa nenájde ani jeden smetný kôš ani chemikálie a na splachovanie záchodov sa používa voda z kávovaru.

Silo potraviny čerpá výhradne od miestnych farmárov prípadne z vlastných zdrojov – v záhrade rastú bylinky a huby, v mlyne melú vlastnú múku a vyrábajú čerstvý jogurt.

„Veríme v čistotu jedla, spoliehame sa na prírodný systém farmárstva, ktorý určuje, čo varíme a ako varíme. Máme širokú sieť etických farmárov, skupín, ktoré hospodária so zvyškami jedla, pestovateľov čaju, strukovín či kakaa aj pražiarov kávy – všetci spolu pracujeme bez odpadu,“ hovorí šéfkuchár a majiteľ reštaurácie v jednom.

Interiér reštaurácie zariadili miestni dizajnéri z Baines & Fricker vo veľmi jednoduchých líniách, v ktorých prevažuje drevo a navodzuje atmosféru senníka. Minimalistický interiér využíva recyklovaný nábytok a vznikol aj za pomoci miestneho komunitného projektu, ktorý pomáha zbierať, vymieňať a používať nechcené predmety.

V Brightone otvorili unikátnu reštauráciu s nulovým odpadom
Foto: www.inhabitat.com

Viac ako reštaurácia

„Silo oslavuje uvedomelých ľudí s etickými zásadami, ktorí sa snažia konať dobro pre ochranu prírody a krajiny. Od pražiarov kávy, ktorí využívajú len zrná dovezené na plachetniciach, cez miestnych farmárov, ktorí dodržiavajú bio-dynamické princípy, až po skúsených pekárov, ktorí používajú starobylé odrody pšenice bez mutácií,“ uviedol McMaster.

Reštaurácia, ktorá je zároveň filozofiou, tak zostáva bez odpadu – rovnako ako príroda pred príchodom ľudstva.

www.silobrighton.com, www.inhabitat.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia