Zomrel módny návrhár, ktorý obliekal hollywoodske hviezdy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oscar de la Renta
Oscar de la Renta Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. októbra (WEBNOVINY) – Módny návrhár Oscar de la Renta zomrel v pondelok vo veku 82 rokov. Rodák z Dominikánskej republiky, celým menom Óscar Arístides de la Renta Fiallo, ktorý obliekal hollywoodske hviezdy aj bývalé americké prvé dámy ako Jackie Kennedy a Hillary Clinton, patril medzi najúspešnejších a najobľúbenejších módnych tvorcov na svete. Podľa amerických médií skonal vo svojom dome v Connecticute v kruhu priateľov a rodiny.

„I keď nám predstava života bez Oscara láme srdcia, on ostáva s nami. Oscarova ťažká práca, jeho inteligencia a láska k životu sú naďalej srdcom našej spoločnosti. Všetko, čo sme spravili a všetko, čo urobíme, bude nasledovať jeho hodnoty a ducha,“ uvádza sa v rukou písanom vyhlásení, pod ktorým sú podpísaní jeho nevlastná dcéra Eliza Reed Bolen a jej manžel Alex Bolen. Presná príčina návrhárovho úmrtia zatiaľ nie je známa, no v roku 2006 mu diagnostikovali rakovinu.

Oscar de la Renta

sa narodil 22. júla 1932 v dominikánskom Santo Domingu a ako 18-ročný odišiel študovať maľbu do španielskeho Madridu. Čoskoro sa však začal zaujímať o módu, robil nákresy pre známe španielske módne domy a nastúpil ako učeň ku Cristóbalovi Balenciagovi. Neskôr pôsobil ako asistent Antonia Castilla v parížskom Lanvine.

V roku 1963 prišiel do New Yorku, aby navrhol kolekciu pre Elizabeth Arden. Medzinárodne známym sa stal v 60. rokoch minulého storočia ako jeden z couturierov, ktorí obliekali Jacqueline Kennedy. V roku 1965 založil vlastnú módnu značku. Navrhoval tiež haute couture kolekcie pre módny dom Balmain.

Bol obľúbeným dizajnérom amerických prvých dám, pričom v mimoriadnej obľube ho mali najmä Nancy Reagan, Hillary Clinton a Laura Bush. Kúzlu jeho šiat podľahli napríklad aj herečky Sarah Jessica Parker, Penélope Cruz, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Jennifer Garner, Emma Watson, Reese Witherspoon, Jessica Chastain alebo Lea Michele. Jedným z jeho posledných návrhov boli svadobné šaty pre Amal Clooney, novomanželku herca Georgea Clooneyho.

Združenie amerických módnych dizajnérov a dizajnérok CFDA mu v roku 1990 udelilo cenu za celoživotné dielo.

Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com, www.wwd.com, agentúr Reuters a AP a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anne HathawayEmma WatsonJennifer GarnerJessica ChastainLea michelePenélope CruzReese WitherspoonSandra BullockSarah Jessica Parker