Video: Beznohý muž zdolal strmý priesmyk, použil len ruky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Beznohý muž zdolal extrémne strmý priesmyk, použil len ruky
Foto: www.dailymail.co.uk

Číňan Čchen Čou, ktorý ako tínedžer prišiel o obe nohy, dokazuje, že hendikep nemusí byť prekážkou pri plnení snov. Mladý motivátor uplynulý týždeň bez akejkoľvek pomoci zdolal extrémne strmý horský priesmyk na hore Ťien-men v provincii Sečuán. Pri ceste na vrchol vo výške 2080 metrov použil len ruky, na niektorých úsekoch si potom pomáhal podomácky vyrobenými drevenými podperami a v najnebezpečnejšej časti sa šplhal priamo po horských reťaziach.

Doping vo forme aplauzu

Beznohý muž zdolal extrémne strmý priesmyk, použil len ruky
Foto: www.dailymail.co.uk

Mladík s obdivuhodnou fyzickou kondíciou pri zdolávaní priesmyku, ktorého časť je kolmá k zemskému povrchu a dá zabrať aj trénovaným športovcom, prekonal prevýšenie 400 metrov. Na vrchu ho privítala nielen manželka, ale aj dav turistov, ktorý ho počas celej cesty nadšene povzbudzoval.

Tridsaťjedenročný Čou pritom o nohy prišiel po nešťastnom páde v roku 1996. Keď zistil, že nastúpil do nesprávneho vlaku, vyskočil von, silný prúd vzduchu ho však strhol priamo pod vagón. Keď sa neskôr prebudil v nemocnici, obe nohy mal amputované. „Mal som veľké šťastie, že ma našiel pracovník železnice a nehodu ihneď oznámil. Obe nohy som mal v takom zlom stave, že na to, aby mi lekári zachránili život, ich museli amputovať,“ spomína Číňan, ktorý sa dnes živí ako spevák a motiačný rečník.

Pád do temnoty

Beznohý muž zdolal extrémne strmý priesmyk, použil len ruky
Foto: www.dailymail.co.uk

Po prepustení z nemocnice sa o chlapca staral jeho starý otec: „Nemohol som robiť nič iné, len každý deň ležať v posteli. Keď som sa z nej pokúsil zliezť a pozrieť sa na svet za dverami, zrazu som si uvedomil, že ostatní ma vnímajú ako príšeru. Hlavne spolužiaci vždy kričali: ´Bežte, bežte, prichádza príšera!´ Veľmi to bolelo, želal som si smrť.“

Čou však nechcel byť bremenom pre svojho starého otca. Po mesiacoch strávených v posteli sa vydal do sveta. „Chcel som jednoducho tú posteľ opustiť. Našiel som starú pneumatiku, dal som si ju pod zadok a preplazil som sa k dverám spálne, potom na okraj záhrady a nakoniec na cestu vedúcu z dediny,“ uviedol Čou, ktorý tu nastúpil do autobusu a odviezol sa do mesta Ťi-nan. Tu až do 18-tich rokov živoril ako žobrák, až si jedného dňa uvedomil, že takto nechce stráviť celý život. Postupne si našiel drobné brigády, vypomáhal pri predávaní novín či leštení topánok, až kým jedného dňa nenarazil na trojicu hendikepovaných spevákov, ktorí usporiadali malý koncert priamo na ulici. S nadšením ich sledoval, až sa ich odvážil spýtať, či by sa k nim mohol pridať. Spolu založili skupinu, ktorá dnes žne úspech v celej krajine. Z Čoua sa stal nielen spevák, ale aj motivačný rečník a horolezec, pre ktorého žiadna výzva nie je nemožná.

Cez hory aj bez nôh

Vášnivý športovec už stihol za pomoci rúk vyliezť na vrcholy vyše 90 pohorí vrátane hory Chua-šan v provincii Šen-si, ktorá je cieľom taoistických pútnikov. Spolu má päť vrcholov, z ktorých najvyšší leží vo výške 2160 metrov nad morom a vedie k nemu údajne najnebezpečnejšia trasa na svete zložená z drevených dosiek upevnených na kolmej stene. Čou vrchol v auguste 2012 zdolal len za pomoci rúk za neuveriteľných 19 hodín. Výstup na horský priesmyk na hore Ťien-men v provincii Sečuán uplynulý piatok bol jeho ďalším, teraz už splneným snom. Akú výzvu sa chystá zdolať najbližšie, zatiaľ neprezradil.

www.icrosschina.com, www.t.am774.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia