Kávu pravidelne pijú tri štvrtiny Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Káva
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 19. júla (WEBNOVINY) – Kávu pravidelne pijú až tri štvrtiny Slovákov a dve tretiny Čechov, ich dôvody sú však rozdielne. Zatiaľ čo Slovákom má uľahčiť vstávanie, Česi si ju doprajú najmä pre jej výnimočnú chuť.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý v máji na vzorke 556 Čechov a 631 Slovákov vo veku 15 až 60 rokov realizovala agentúra STEM/MARK.

Až pätnásť šálok týždenne

Prieskum tiež ukázal, že 60 percent Slovákov pije pravidelne približne 15 šálok týždenne. Dvadsaťdva percent ľudí však týždenne vypije až o 10 šálok viac. Viacerí respondenti uviedli, že v počiatkoch „kávičkovania“ pili prevažne zalievanú, takzvanú tureckú kávu.

Veľká časť mladších žien s vyšším dosiahnutým vzdelaním však začínala s instantnou kávou. Iba jedenásť percent pije kávu bez ochutenia. Až dve tretiny respondentov ju najčastejšie dochucujú cukrom alebo mliekom, zriedkavejšie šľahačkou.

Káva, príležitosť na stretnutie

Väčšina opýtaných považuje kávu za súčasť denného rituálu a za akýsi socializačný prvok na porozprávanie sa s priateľmi či kolegami. Až polovica Slovákov, ale len 39 percent Čechov, s obľubou pije kávu hneď ráno po prebudení, pri raňajkách alebo po príchode do práce, pričom ide o súčasť procesu prebúdzania sa.

Polovica z uvedených preferuje piť prvú kávu dňa v spoločnosti niekoho, druhá polovica si na spoločnosť pri pití rannej kávy nepotrpí. Česi viac ako Slováci s obľubou využívajú pitie kávy ako príležitosť pri stretnutiach a komunikácii s priateľmi. Kávu si spája s domovom 67 percent Čechov a 71 percent Slovákov.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že len trinásť percent respondentov obľubuje piť kávu v kaviarni. Najradšej ju pijú na pracoviskách či na návšteve u priateľov. Vôňu kávy si respondenti spájajú predovšetkým s relaxom a osviežením.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia