Najvyšší muž na svete sa oženil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Sultan Kösen, ktorý je s výškou 251 centimetrov zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najvyšší človek na svete, sa uplynulý víkend oženil. Tridsaťročný Turek, ktorému obria výška spôsobovala problémy pri hľadaní partnerky, svoje „áno“ povedal 20-ročnej študentke Merve Dibo.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

„Býval som nešťastný, že som si nedokázal nájsť partnerku s vhodnou výškou. Teraz však budem mať vlastnú rodinu a súkromný život,“ tešil sa mladík, ktorý pracuje na farme.

Turek, ktorý svoju legendárnu výšku dosiahol v dôsledku nádoru v hypofýze, sa ženil v obleku vyrobenom na mieru a v topánkach s dĺžkou 36,5cm. S mladou manželkou, ktorá meria 172 cm, ich delí takmer 80-centimetrový výškový rozdiel, ani jednému to však neprekáža.

Kösen začal nekontrolovateľne rásť vo veku desiatich rokov. V mozgu mu objavili nádor, ktorý viedol k akromegálii – hormonálnej poruche, ktorá sa prejavuje nadmernou produkciou rastového hormónu v hypofýze. Jeho produkcia neutícha ani v období dospelosti. Keď muža v roku 2009 zapísali do Guinnessovej knihy rekordov, meral „iba“ 248 centimetrov. Vo februári 2011 mal po opätovnom zmeraní súčasných 251 centimetrov. Okrem toho, že je najvyšším človekom na svete, má aj najdlhšie ruky, ktoré merajú 27,5 centimetra.

Absolútne najvyšším človekom histórie je podľa Guinnessovej knihy rekordov Američan Robert Wadlow. Muž, ktorý sa dožil len 22 rokov, meral neuveriteľných 272 centimetrov. Obor z Illinois, ako ho prezývali, žil v rokoch 1918 až 1940.
Rodákovi z Mardinu sa snažili pomôcť aj odborníci z University of Virginia Medical Center. Hormonálna liečba, ktorú vyvinuli v USA, zabrala a uplynulý rok médiá oznámili, že najvyšší muž na svete konečne prestal rásť.

Turek má pre svoju výšku dodnes veľké zdravotné problémy a pri chôdzi sa musí opierať o vychádzkovú palicu. Oblečenie si necháva šiť na mieru a na vodičský preukaz nemôže ani pomyslieť. Mladík však verí, že s manželkou po boku bude jeho život podstatne radostnejší.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia