Slováci radi skúšajú nové druhy rýb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
zdrave-jedlo-pri-chudnuti
Shutterstock

BRATISLAVA 15. januára (Webnoviny.sk) – Spotreba rýb v Európe rastie, 42 percent Európanov konzumuje ryby doma aspoň raz za týždeň. Na Slovensku je toto číslo výrazne menšie, len 18 percent si najmenej raz za týždeň dopraje rybu. Vyplýva to z prieskumu eurobarometru, ktorého výsledky agentúre SITA poskytla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Podľa prieskumu Slováci podobne ako priemer EÚ (60%) radi skúšajú nové produkty a druhy rýb. Slovákov (61 %) na novinky nalákajú akcie napríklad v supermarketoch. Takmer všetci (92 %) si navyše kupujú ryby v predajni potravín, supermarkete alebo hypermarkete. Viac ako ostatné európske štáty si Slováci kupujú ryby napríklad na rybej farme alebo od rybára. Pri ich kúpe je pre obyvateľov EÚ najdôležitejší vzhľad produktu, na Slovensku v tomto viac zaváži najskôr cena.

Podľa prieskumu takisto viac Slovákov preferuje sladkovodné ryby ako morské. Na druhej strane až 15 percent ľudí nevie, či produkty, ktoré kupuje, pochádzajú z mora alebo sladkovodných zdrojov. Európsky priemer je v tomto lepší, iba sedem percent ľudí nevie rozlíšiť morské a sladkovodné ryby pri ich kúpe. Európania uprednostňujú morské živočíchy pred sladkovodnými (11%).

Takisto podľa prieskumu 80 percent Európanov si kupuje ryby zo svojho regiónu, štátu alebo EÚ. To, že informácie na týchto produktoch sú jasné a jednoduché na porozumenie, si myslí 66 percent ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia