Chystáte sa na dovolenku? Vyberajte zelené hotely

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Schneider Electric

BRATISLAVA 6. júla (WBN/PR) – K cestovaniu a dovolenkám neodmysliteľne patrí aj ubytovanie v hoteloch, hosteloch či penziónoch. Mnoho z nás si však neuvedomuje, že hotelové veľkorysé spoločné priestory s osvetlením, klimatizáciou a kúrením, kuchyňa, ktorá na prípravu jedlá pre desiatky hostí a minie obrovské množstvo energie, či neustále pracujúca hotelová práčovňa, kladú vysoké nároky na spotrebu energií. Dnes už však máme možnosť voľby aj v tomto ohľade. Vyberte sa na dovolenku do zeleného hotela.

Prieskumy Európskej komisie hovoria, že budovy spotrebujú až 40 percent vyrobenej energie. Zo štatistík síce nevyplýva, koľko percent z týchto budov sú hotely, no je možné predpokladať, že toto číslo nebude zanedbateľné. „Hotely predstavujú veľkého konzumenta všetkých energií a dá sa povedať, že mnohé z nich, v porovnaní s ostatnými budovami, zaostávajú s ekologickými inováciami,“ konštatuje Ľuboš Uhlík, odborník na energetickú efektivitu zo spoločnosti Schneider Electric. Dodáva, že to je aj nie je pochopiteľné: „Samozrejme, že pri veľkých hoteloch by zavádzanie energeticky efektívnych riešení bolo veľmi nákladné. Na druhej strane však neefektívne hotely každoročne míňajú na energie niekoľkonásobne viac finančných zdrojov, ako by mohli.“ A prečo by to malo zaujímať nás, turistov, ktorí si chcú iba oddýchnuť? „Je to jednoduché – dopyt vytvára ponuku. Ak hotelieri zistia, že ich hostia uprednostňujú ekologické a úsporné riešenia, začnú ich zavádzať rýchlejšie,“ dopĺňa odborník.

Zelené hotely nie sú vo svete výnimkou

Pravdou však je, že nájsť zelený a energeticky úsporný hotel nie je vôbec jednoduché. Kým v Spojených štátoch exituje niekoľko asociácií, ktoré zelené hotely združujú, Európa za týmto trendom zaostáva. Vo veľkých mestách však už takéto hotely nájdeme. Napríklad susedná Viedeň sa môže pochváliť trojhviezdičkovým hotelom Boutique Hotel Stadthalle – prvým nulovým hotelom na svete. „Budova hotela a systém jej fungovania je navrhnutý tak, aby si dokázala všetku energiu potrebnú pre svoje fungovanie zabezpečiť sama,“ hovorí Ľuboš Uhlík zo Schneider Electric. Získava ju z fotovoltickej elektrárne a veterných turbín. Namiesto klimatizácie hotel využíva riadené vetranie s rekuperáciou a na splachovanie záchodov a polievanie zelených plôch využíva dažďovú vodu. „Hotel je obrovský organizmus, v ktorom musí všetko „klapať“. Inteligentné riadiace systémy a merače, ktoré dokážu zhodnotiť reálnu spotrebu energií, by mali byť samozrejmosťou v každom modernom ubytovacom zariadení,“ konštatuje Ľuboš Uhlík.

Je ich málo a hľadajú sa ťažko

Ak sa vám predstava „zelenej“ dovolenky pozdáva, no neviete, kde začať, poradíme vám. Dobrým odrazovým mostíkom môže byť napríklad stránka www.responsibletravel.com, ktorá ponúka prehľad turistických zariadení, ktoré rešpektujú prírodu a kultúru miesta. Organizácia tiež každý rok udeľuje tým najlepším destináciám ocenenie. Ďalšou stránkou, ktorá môže pomôcť pri výbere zeleného hotela, je www.ecohotelsoftheworld.com. Tu môžete nájsť dobrý prehľad hotelov, ktoré sú ohodnotené „ekohviezdami“. Prehľad je však limitovaný a nezahŕňa všetky ekologické hotely. Tie naše, slovenské, systém nenašiel, pritom dva či tri sa predsa len nájdu aj u nás. Napríklad štvorhviezdičkový Eco friendly Hotel Dália v Košiciach, alebo bratislavská rezidencia MAMAISON RESIDENCE ŠULEKOVA, ktorá je historicky prvým certifikovaným ekologickým hotelom na Slovensku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Schneider Electric