Španieli objavili najstarší dôkaz ľudského násilia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lebka, Bosna
Identifikačné centrum v Tuzle Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Štúdium pozostatkov predchodcov ľudí nájdených na severe Španielska prinieslo dôkazy smrteľného útoku, ktorý sa uskutočnil pred 430-tisícmi rokmi.

Ide o najstarší zistený prejav ľudského násilia. Vedci skúmali lebku objavenú s ďalšími pozostatkami 28 jedincov druhu Homo heidelbergensis na známej archeologickej lokalite Sima de los Huesos (v preklade Priepasť kostí, pozn. SITA) na severe krajiny. Na základe výsledkov analýzy vyvodili, že dve zlomeniny na lebke spôsobilo viacero úderov s úmyslom zabitia. O svojom výskume napísali v magazíne Plos One.

Vedci považujú objav za dôkaz, že násilie bolo prirodzenou súčasťou života už tohto druhu predchodcu moderného človeka. K tomuto zisteniu sa dopracovali vďaka použitiu moderných medicínskych zobrazovacích techník. Virtuálna rekonštrukcia ukázala, že dve zlomeniny na čelovej kosti sú takmer identické, čo naznačuje, že ich spôsobil rovnaký predmet. Okrem toho zistenie prináša vysvetlenie, ako sa pozostatky dostali na dno jaskyne. Podľa vedcov ju totiž jedinci žijúci v danej oblasti používali ako úložisko zosnulých. Autori v štúdii tiež tvrdia, že mohlo ísť o bežné správanie predstaviteľov druhu Homo heidelbergensis, a teda nález z jaskyne Sima de los Huesos by mohol byť aj dôkazom najstaršieho pohrebného správania.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia