Posvieťte si na svoju záhradu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilustračná fotografia Foto: SITA / AP

BRATISLAVA 14. apríla (WBN/PR) – Neviete sa dočkať príjemných letných večerov, ktoré strávite so svojou rodinou či priateľmi na záhrade pri pohári kvalitného vína? Je čas sa prichystať na tohtoročnú záhradnú sezónu. Popri úpravách chodníkov a výsadbe by ste nemali zabudnúť ani na správne osvetlenie, ktoré vám zaručí bezpečný pohyb aj po zotmení a vytvorí neopakovateľnú atmosféru.

Svetlo si treba naplánovať

Je samozrejme rozdiel, či sa chystáte osvetliť skromnú predzáhradku, alebo chodník vedúci okolo rozsiahlejšieho pozemku. V prvom prípade vám možno budú stačiť vonkajšie vodotesné zásuvky, do ktorých jednoducho dočasne napojíte svietidlo. Ak však máte rozľahlú záhradu, v ktorej by sa okrem osvetlenia chodníka zišlo aj osvetlenie jazierka či oddychovej zóny so sedením a stolom, zíde sa vám projekt. „Otázny je napríklad aj faktor úspory energie – pri osvetlení chodníka sa treba zamyslieť nad tým, či má zmysel ho nechať svietiť „len tak“ a či by nebolo lepšie ho napojiť na pohybový detektor, ktorý reaguje až vtedy, keď na chodník vstúpite,“ vysvetľuje Peter Dzurko, špecialista zo spoločnosti Schneider Electric.

Ilustračná fotografia Foto: SITA / AP

Pod lampou je najväčšia tma?

Niekedy je to pravda, vtedy však ide o zle zvolené svietidlá. Veľká časť svietidiel, ktoré plánujeme osadiť do záhrady, sú pri zemi, mali by sme preto rátať s tým, že sa na ne budeme dívať zvrchu. Ak zvolíme zlé svietidlo, môže sa nám stať, že kontrast s tmavým okolím bude priveľký a namiesto toho, aby sme videli lepšie, nás budú lampy oslepovať. To, čo by sme radi videli (chodník, peknú rastlinu a podobne), však zostane v tieni. „Pri výbere svietidiel do záhrady je dobré dbať okrem estetiky aj na praktické vlastnosti. Mali by ste si všímať farbu svetla, intenzitu žiarenia a dobre premyslieť, kam svietidlo umiestniť,“ radí Peter Dzurko.

Pohodlie a bezpečnosť sa delia o prvé miesto

Ak plánujete osvetlenie terasy alebo posedu, umiestnite svetlá v dostatočnej vzdialenosti, inak by vás počas chutnej večere mohol otravovať hmyz prilákaný centrálnym svietidlom. Najpríjemnejšie pôsobí rozptýlené a nie veľmi intenzívne svetlo, ktoré sa bude nachádzať mimo zorného poľa. „Určite tiež oceníte diaľkové ovládanie svetiel, ktoré dokáže meniť aj ich intenzitu. Svetlá budete môcť riadiť z pohodlia sedačky bez toho, aby ste museli behať po celej záhrade,“ opisuje odborník. Dodáva, že na osvetlenie miest v blízkosti domu je jednoduchšie sa napojiť na vnútorný sieťový okruh domu. „Na osvetlenie vzdialenejších miest je však vhodnejšie nainštalovať samostatný záhradný okruh, ktorý je vodotesný a odolný voči mechanickému poškodeniu.“ Význam záhradného osvetlenia nie je len v estetike. Vďaka nemu ochránime našich hostí od „krokov do neznáma“ a sebe uľahčíme pohyb po teréne.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Schneider Electric