Slovenskí študenti robia na solárnom aute, pôjde Austráliou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Študenti Žilinskej univerzity v Žiline a Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave spoločne vyvíjajú ultraľahké solárne vozidlo, s ktorým chcú v roku 2017 štartovať na pretekoch World Solar Challenge v Austrálii.

Za 34 hodín má prejsť 3000 kilometrov

Ako na pondelňajšej tlačovej konferencii uviedol Juraj Makarovič zo Žilinskej univerzity, do projektu s názvom Slovakia Solar Team je zapojených celkovo 26 študentov z oboch škôl. Elektrotechnici, strojári a informatici zo Žilinskej univerzity aplikujú pri konštruovaní automobilu pokročilé technické riešenia.

„Momentálne sme v štádiu návrhu karosérie automobilu s inovatívnou kombináciou hliníka a uhlíkových vlákien. Ak chceme uspieť, musí byť vozidlo dostatočne bezpečné, ale zároveň ľahké a aerodynamické s čo najnižšou spotrebou elektrickej energie. Čaká ho 3000-kilometrová trasa naprieč Austráliou, ktorú musí prekonať v čase približne 34 hodín,“ povedal Makarovič, ktorý je hlavným iniciátorom tohto projektu.

Veria vo využitie slnečnej energie

Vzhľad vozidla majú na starosti traja študenti ateliéru Transport design na VŠVU pod vedením Štefana Kleina. „Modelujeme spoločné neformálne prepojenie vysokých škôl rôzneho zamerania, čo je hlavným prínosom projektu a vzdelávacieho procesu,“ vyhlásil Klein. Vizuálnu identitu projektu zas určujú študenti Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU, ktorých úlohou je vytvoriť stratégiu správneho pochopenia a vysvetlenia spoločnej práce na projekte.

„Na polovicu našej planéty dopadne za jednu hodinu také množstvo slnečnej energie, ktoré spotrebuje celá planéta za jeden rok. Po takejto informácii môžeme uveriť, že raz sa naučíme túto energiu získať a distribuovať prijateľným spôsobom. Aj toto sú prvé kroky, ktoré nás približujú k tomuto cieľu,“ dodal Pavel Choma, vedúci Katedry vizuálnej komunikácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať