V Rusku testujú palivo budúcnosti pre jadrové reaktory

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kontrolná miestnosť v Beloyarsku Foto: Rosatom

BRATISLAVA 31. októbra (WBN/PR) – Tento týždeň boli do aktívnej zóny tretieho bloku Beloyarskej jadrovej elektrárne v Ruskej federácii dovezené ďalšie štyri kazety nitridového paliva spoločnosti TVEL, ktoré bude používať reaktor BREST-300.

Počas odstávky bloku Beloyarsk-3 bol z aktívnej zóny vyvezený prvý prototyp kazety s nitridovým palivom, ktorý budúci rok prevezú na kontrolu do výskumného ústavu NIIAR v Dimitrovgrad. Jeho skúšobné ožarovanie v reaktore BN-600 sa začalo ešte v roku 2013. Testovanie nitridového paliva vyrobené spoločnosťou TVEL bude pokračovať aj naďalej, a to na štyroch kazetách, ktoré v stredu 29. októbra priviezli do aktívnej zóny JE Beloyarsk.

Testovanie nitridového paliva prebieha v rámci projektu Proryv (slovensky Prielom), ktorý má za cieľ vyvinúť a najmä v praxi overiť technológie potrebné pre uzatvorenie palivového cyklu. K slovu sa tak dostávajú rýchle množivé reaktory, ktoré na jednej strane produkujú teplo premieňané na elektrinu, no zároveň dokážu vyrábať nové palivo, ktoré sa potom opätovne spaľuje. Pre tieto účely sú vhodné reaktory chladené tekutým sodíkom radu BN a iné typy rýchlych reaktorov ako napr. BREST-300, ktorý bude chladený tekutým olovom. Tento reaktor má do roku 2020 vzniknúť neďaleko ruského mesta Seversk a má používať práve nitridové palivo.

Pre pokračujúce práce na údržbe jedného z turbogenerátorov elektrického prúdu tretieho bloku Beloyarskej jadrovej elektrárne, bude tento blok zatiaľ bežať v obmedzenom výkone, ktorý by mal v súčasnosti dosiahnuť 67%, čo znamená asi 400 MWe. Po dokončení údržby sa pridá k ďalším dvom generátorom a blok nabehne na plný výkon.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Rosatom