Video: Okolo Marsu preletela kométa Siding Spring

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Siding Spring
Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Okolo planéty Mars preletela v nedeľu o 20:28 SELČ kométa C/2013 A1, známa tiež pod názvom Siding Spring, čím poskytla vedcom unikátnu šancu sledovať objekt z najvzdialenejších oblastí Slnečnej sústavy. Kométa preletela okolo Marsu rýchlosťou 56 kilometrov za sekundu (v prepočte 201 600 kilometrov za hodinu) vo vzdialenosti 139 500 kilometrov.

Video: Snímky z preletu kométy Siding Spring v blízkosti Marsu

https://www.youtube.com/watch?v=I1nRyDsDBQ8

Prelet zaznamenali aj marťanské sondy Opportunity a Curiosity rovnako ako aj satelity na obežnej dráhe Marsu. Sonda Mars Reconnaissance Orbiter mala za úlohu odfotografovať kométu a zistiť jej tvar. Iné sondy zas analyzovali zloženie jej plynov a materiálov jej chvosta, pričom sa zameriavali na interakciu s marťanskou atmosférou. Opportunity a Curiosity sa pokúsili kométu odfotiť z povrchu planéty.

Kométa C/2013 A1 pochádza z Oortovho oblaku, ktorý sa nachádza na okraji Slnečnej sústavy. V januári 2013 ju objavil Robert McNaught zo Siding Spring Observatory v Austrálii. Práve podľa tohto observatória dostala svoje neformálne pomenovanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať