Čína spustí vlastný systém, bude konkurenciou pre Google

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Google
Foto: google.com

ŠANGHAJ 25. augusta (WEBNOVINY) – Čína by mohla mať do októbra tohto roku operačný systém z vlastných zdrojov pre počítače a mobilné komunikačné zariadenia.

Nový systém má konkurovať softvéru zahraničných výrobcov ako Microsoft. Google a Apple. Informovala o tom v nedeľu čínska tlačová agentúra Xinhua. Informačné technológie sú v dôsledku početných sporov v oblasti počítačovej bezpečnosti zdrojom napätia medzi USA a Čínou.

Vláda v Pekingu chce podporou domácich firiem obmedziť podiel importovaných systémov, akými sú Windows od Microsoftu, ktorý dominuje v oblasti osobných počítačov, a Android od Google, ktorá prevláda v segmente mobilných zariadení.

Nový operačný systém má vyjsť na trh už od októbra

Nový operačný systém by sa mal najskôr objaviť na stolných počítačoch, následne sa počíta s jeho rozšírením na inteligentné telefóny a ďalšie mobilné zariadenia, uviedla agentúra Xinhua. Citovala pri tom vyjadrenia šéfa štátnej vývojárskej skupiny Ni Guangnana.

„Dúfame, že čínsky operačný systém pre stolné počítače uvedieme na trh do októbra,“ povedal Ni podľa agentúry Xinhua. V Číne už podľa neho existuje niekoľko domácich operačných systémov, medzi nimi a systémami vyspelých krajín však existuje veľká priepasť, upozornil Ni.

Windows 8 je pre čínske úrady zakázaný

Nový softvér môže podľa neho nahradiť zahraničné operačné systémy na stolných počítačoch do jedného až dvoch rokov a pri mobilných zariadeniach v horizonte troch až piatich rokov.

Čína v marci tohto roka zakázala štátnym úradom používať najnovšiu verziu operačného systému Microsoftu Windows 8. Firma tiež v krajne čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z poškodzovania hospodárskej súťaže. V marci zase vláda v Pekingu kritizovala spoločnosť Google, ktorej systém Android údajne ovláda príliš veľa mobilných telefónov v Číne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GoogleGoogle+Microsoft