Zomrel muž, ktorý navrhol, ako letieť na Mesiac a späť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prví ľudia na Mesiaci
Fotka NASA znázorňuje astronautov z Apolla 11 Neila Armstronga a Edwina Aldrina ako umiestňujú vlajku USA na povrchu Mesiaca. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. apríla (WEBNOVINY) – Vo veku 95 rokov zomrel John Cornelius Houbolt, ktorý navrhol, ako mohli ľudia v roku 1969 bezpečne letieť na Mesiac a späť. Posledný raz vydýchol 15. apríla v dôsledku problémov spojených s Parkinsonovou chorobou.

John Cornelius Houbolt sa narodil 10. apríla 1919. Dlhoročný pracovník Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podieľal na programe Apollo, pričom prišiel s metódou Lunar orbit rendezvous (LOR), podľa ktorej mal na Mesiaci pristáť len modul s kozmonautmi a nie celá vesmírna loď.

Prví ľudia na Mesiaci
Foto: SITA/AP

Tá mala čakať na obežnej dráhe Mesiaca. Po opätovnom spojení modulu s vesmírnou loďou mali modul odpojiť a kozmonauti by sa tak vrátili na Zem len vo vesmírnej lodi.

Tento nápad spočiatku nemal veľkú podporu, no nakoniec sa ho Houboltovmu tímu podarilo presadiť. Rodák z mesta Altoona v štáte Iowa odišiel do dôchodku v roku 1985, no s NASA spolupracoval aj potom ako poradca.

Informácie pochádzajú z webstránky www.independent.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír