Na Slovensko môžu prísť pracovať zahraniční skúsení vedci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Laboratórium, vedec, počítač
Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – V Slovenskej akadémii vied (SAV) môžu pracovať skúsení vedci zo zahraničia. Tí sa môžu uchádzať o pracovný pobyt v slovenskej vedeckej inštitúcii v dĺžke od jedného do troch rokov. Vedná oblasť, v rámci ktorej chcú u nás pôsobiť, nie je obmedzená.

„Hlavný cieľ tohto programu je poskytnúť prichádzajúcim vedcom primerané a motivujúce podmienky, ktoré im umožnia kariérne sa rozvíjať, získať nové skúsenosti a nadviazať medzinárodnú spoluprácu. Ale má aj podporiť slovenských vedcov, ktorí pôsobia v zahraničí a zvažujú návrat do vlasti,“ informuje odbor vedy a výskumu Úradu SAV.

Záujemcovia si môžu podávať prihlášky do 10. júla tohto roku. Ide o program SASPRO (Slovak Academy of Sciences Programme), ktorý je určený pre skúsených vedcov zo zahraničia, ktorí majú záujem pracovať v slovenskej vedeckej inštitúcii. Vytvorenie tohto programu bolo možné aj vďaka spolufinancovaniu z eurofondov.

Využiť ho môžu dve skupiny vedcov. Prvú tvoria občania členských štátov Európske únie, asociovaných krajín a tretích krajín, ktorí počas troch predchádzajúcich rokov nepracovali na Slovensku dlhšie ako rok. Druhú skupinu tvoria občania SR, ktorí pracovali v tretej krajine (mimo členských štátov EÚ a asociovaných krajín) najmenej tri roky pred podaním prihlášky a na Slovensku sú najviac tri mesiace pred podaním prihlášky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied