Raketa spoločnosti SpaceX vyniesla na orbit desať satelitov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Raketa Falcon 9
Raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX deň pred štartom. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. januára (WebNoviny.sk) – Z vojenskej leteckej základne Vandenberg v Kalifornii v sobotu o 9:54 miestneho času (18:54 SEČ) odštartovala nosná raketa Falcon 9 americkej spoločnosti Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), ktorá vyniesla na orbit desať satelitov firmy Iridium Communications. Prvý stupeň rakety niekoľko minút po štarte úspešne pristál na plávajúcej plošine v Tichom oceáne.

Išlo o prvú misiu SpaceX od 1. septembra 2016, keď rovnaký typ rakety explodoval v Kennedyho vesmírnom centre na Myse Canaveral na Floride. Výbuch nastal počas testovacieho štartu, ktorý bol súčasťou príprav na ostrý štart. Ten sa mal uskutočniť 3. septembra.

Falcon 9 mal vyniesť na obežnú dráhu komunikačný satelit izraelskej spoločnosti Spacecom, ktorý sa pri výbuchu taktiež zničil. Pri explózii, ktorú spôsobila veľká trhlina v hornej časti chladiaceho héliového systému nádrže s tekutým kyslíkom, sa nikto nezranil. Informácie pochádzajú z webstránok www.spacex.com, www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Pôvodný článok:

http://www.bbc.com/news/science-environment-38613275

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SpaceX