NASA predstavila nové lietadlo s elektromotormi v krídlach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
X 57
Foto: nasa.gov

Washington 18. júna (WebNoviny.sk) – Riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Charles Bolden v piatok oznámil, že NASA sa chystá otestovať najnovšie experimentálne lietadlo X-57, ktoré má 14 elektromotorov integrovaných do dvoch dlhých, úzkych krídel s jedinečnou konštrukciou. Bolden lietadlo predstavil v prejave, ktorý predniesol na výročnej konferencii Amerického inštitútu aeronautiky a astronautiky (AIAA).

Povedal, že X-57 pomenovali Maxwell po škótskom fyzikovi z 19. storočia Jamesovi Clerkovi Maxwellovi.

Nový typ krídel s elektromotormi má zredukovať spotrebu energie a umožniť lietadlu letieť stabilnou rýchlosťou 282 kilometrov za hodinu. Hoci NASA hovorí o hybridnom lietadle, energiu mu budú dodávať výlučne batérie.

Projekt by mohol prispieť k redukcii letových časov, spotreby paliva a nákladov na prevádzku lietadla. Lietadlo X-57 je podľa riaditeľa NASA prvým krokom k otvoreniu novej éry lietania.

Prechádzajúce experimentálne lietadlá NASA (označované vždy písmenom X- a číslom) prekonali zvukovú bariéru, doleteli až k okraju kozmu a testovali nezvyčajné koncepcie ako boli napríklad krídla nasmerované dopredu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír