Lietadlo Solar Impulse 2 preletelo z Havaja do Kalifornie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Solar Impulse 2
Lietadlo Solar Impulse 2 nad San Franciscom. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 úspešne dokončilo deviatu etapu svojej cesty okolo sveta, keď preletelo z Havajských ostrovov do Kalifornie.

Švajčiarsky pilot Bertrand Piccard pristál v sobotu o 23:44 miestneho času (nedeľu o 8:44 SELČ) na letisku v meste Mountain View južne od San Francisca. Let trval tri dni, počas ktorých Piccard prekonal vzdialenosť viac než 4 500 kilometrov.

Solar Impulse 2 má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti, spomínaní Bertrand Piccard a André Borschberg, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Ich let okolo Zeme odštartoval 9. marca 2015 v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov.

Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Nasledovali zastávky v Mjanmarsku a Číne, odkiaľ mal Borschberg letieť priamo na Havaj. Pre nepriaznivé počasie však musel 1. júna pristáť v japonskej Nagoji, kde lietadlo následne pobudlo takmer mesiac. Letom z Nagoje na Havaj vytvoril Borschberg nový rekord pre najdlhšie trvajúci sólový let.

Počas tohto letu však došlo k poškodeniu batérií v dôsledku prehriatia a lietadlo museli odstaviť a opraviť. Oprava trvala takmer rok, pričom Solar Impulse 2 sa vydal znova na cestu okolo sveta 21. apríla. Ďalšie dve medzipristátia bude mať tiež v USA, následne sa cez Atlantický oceán presunie buď do južnej Európy alebo severnej Afriky. Cieľom je spomínané Abú Zabí.

Informácie pochádzajú z webstránok, www.solarimpulse.com, www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať