Galéria SPP bude do konca júla Krajinou žien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SPP
Slovenský plynárenský priemysel, a.s.

BRATISLAVA 29. mája (WBN/PR) – Od štvrtka 4. júna si môžete v Galérii SPP prezrieť tvorbu poprednej výtvarníčky Běly Kolčákovej. Výstava s názvom Krajina žien potrvá do 31. júla 2015.

Štylizované ženské postavy, štíhle telá, prsty, jemné pózy a fluidné víly v imaginatívnej krajine spomienok a túžob. Kultivovaná farebná škála, ktorá dotvára pocit snovosti. Autorkou tohto, najmä ženského sveta, je výrazná osobnosť slovenskej výtvarnej scény – Běla Kolčáková.

Autorka prináša do slovenského umenia kvalitné a autentické dielo. Nie je to klasický surrealizmus alebo poetizmus. Predovšetkým je to jej svet lyrických duší a vizuálnych metafor. Krajina, ktorá sa riadi zákonmi básne a úprimných citov. „Obraz musí v sebe ukrývať tajomstvo minulosti aj budúcnosti. Provokuje k otázkam, na ktoré si každý sám hľadá odpoveď. S dobrým obrazom sa dá viesť dialóg celý život,“ mieni Kolčáková.

Jej umelecký vývin je cestou k poetickému vyjadreniu subjektívnych pocitov. „Vo svojej tvorbe často stvárňuje ženy, ženskú psychiku i osobnosť v celej jej komplexnosti. Nie však so zámerom figurálneho zobrazenia. Práve naopak,“ vysvetľuje kurátorka výstavy Melita Gwerková ml. Obrazy Běly Kolčákovej sú preto aj akýmsi pohľadom do ženskej duše, jej tajomnosti, pokoja i nepokoja.

Popri maliarskej tvorbe sa autorka venuje ilustrácii, koláži a výrazným spôsobom zasahuje aj do textilnej tvorby, najmä do spôsobu spracovania figurálneho artprotisu. Na výstave „Krajina žien“ nájdete jej maľby najmä z rokov 2009 – 2015, zo staršej tvorby sú tu zastúpené práve artprotisy.

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 4. júna o 18 h v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave.

O autorke:

Běla Kolčáková sa narodila v roku 1937 v Prahe. Akadémiu výtvarných umení v Prahe absolvovala u profesora V. Radu v roku 1963. V tom období odišla s manželom, akademickým maliarom Ignácom Kolčákom a rodinou, do Dolného Kubína. Venuje sa tam komornej maľbe a ilustrácii. Pracuje v Ľudovej škole umenia a neskôr v Oravskej galérii. Získava čestné uznanie v súťaži Najkrajšie československé knihy roku 1969 a čestné uznanie na IV. medzinárodnom bienále maľby v Košiciach v roku 1978. Dodnes sa venuje komornej maľbe, ilustrácii a tapisérii. Má za sebou množstvo výstav doma i v zahraničí. Žije a tvorí v Bratislave.

Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské nivy 44/c a je otvorená denne od pondelka do piatku od 11.00 do 18.00 h. Vstup je voľný.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najvýznamnejším dodávateľom plynu na Slovensku, ktorý priamo nadväzuje na takmer 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. Vďaka tomu je najväčším dodávateľom energií na slovenskom trhu. SPP zabezpečuje spoľahlivé, bezpečné a konkurencieschopné dodávky elektriny a plynu a s nimi spojené služby tak na Slovensku, ako aj na medzinárodných trhoch. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Galéria SPP