Obrazom: Udelili ocenenia Slovak Press Photo, uspela aj SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo
Víťaz kategórie Životné prostredie: Tomáš Hulík - Škorce na Neziderskom jazere Foto: Tomáš Hulík

BRATISLAVA 22. októbra (WEBNOVINY) – Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo sú známi. Jedno z vyše troch desiatok ocenení získal aj fotograf tlačovej agentúry SITA Jozef Jakubčo.

Jakubčo vyhral druhé miesto v kategórii Šport so sériou fotografií Zlatá Nasťa. Ocenených oznámili v stredu o 18:00 v Primaciálnom paláci v Bratislave.

Ako na dnešnej tlačovej besede povedala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová, osobitne ich teší, že na vyhlásenie výsledkov a vernisáž potvrdili účasť všetci víťazi zahraničnej kategórie súťaže. „Súťaž je na svetovej úrovni,“ opísal svoje pocity z hodnotenia v súťaži predseda poroty Paul Martinka. Martinka, renomovaný fotograf slovenského pôvodu žijúci v New Yorku, je presvedčený, že všetci ocenení fotografi by mali šancu uspieť aj vo svete.

Obrazom: Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo

Sedemčlenná medzinárodná porota

Organizátori súťaže ešte 12. septembra zverejnili víťaza hlavnej ceny súťaže Grand Prix Slovak Press Photo. S fotografiou zo série Majdan ju získal Michal Burza. V jednotlivých kategóriách bodovali najmä série fotografií, najmä vďaka tomu, že súťažiaci mohli prihlásiť sériu až deviatich fotografií. Umožnilo im to lepšie vykresliť jednotlivé príbehy. Prihlásené fotografie mapovali najmä udalosti na Ukrajine a prezidentské voľby v SR.

Slovak Press Photo si podľa organizátorov súťaže kladie za cieľ prinášať nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi žijúci na Slovensku. Do súťaže sa mohli zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá s prácami určenými na publikovanie. V 3. ročníku Slovak Press Photo sa súťažilo v deviatich kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Životné prostredie, Svet umenia a šoubiznisu, Študenti a mladí fotografi do 25 rokov a v novej kategórii Stredoeurópska fotografia, ktorá bola otvorená súťažiacim z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Rakúska.

Osobitnú kategóriu tvoril Grant Bratislavy. V rámci tejto kategórie porota vybrala tri projekty, z ktorých víťaza určil bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Fotografie hodnotila 7-členná medzinárodná porota v zložení: Paul Martinka (USA/SR), Yuri Kozyrev (RU), Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR), Jan Šibík (ČR), Roman Vondrouš (ČR) a Pavel Neubauer (SR). Do súťaže sa celkovo zapojilo 113 fotografov, z toho 16 zo zahraničia, spolu so 1 115 fotografiami.

Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo
Foto: Jozef Jakubčo

Víťazi jednotlivých kategórii

V kategórii Aktualita vyhral prvé miesto voľný fotograf Michal Burza so sériou Majdan (séria), druhé obsadil Matej Kalina (séria Apartmán 108, Plus 7 dní) a tretie Boris Németh (séria Volebné noci Roberta Fica, .týždeň). Čestné uznanie v kategórii Aktualita udelili voľnému fotografovi Victorovi Breinerovi za fotografiu Členovia Pravého sektora pri Chráme sv. Michala tesne po bojoch na Majdane. V kategórii Reportáž získali ocenenia (poradie od 1. miesta): Boris Németh (séria Pohreb Vasila Biľaka, .týždeň), Victor Breiner (séria Kyjev na barikádach, voľný fotograf) a Boris Németh (séria 70 rokov od Slovenského národného povstania, .týždeň), pričom čestné uznanie neudelili.

V kategórii Každodenný život 2. miesto ani čestné uznanie neudelili. Prvé vyhrala Lena Jakubčáková (séria Baba z lesa, voľná fotografka) a tretie Matúš Zajac (séria Antonio Srholec, .týždeň). Za portréty ocenili (v poradí od 1. miesta po čestné uznanie): Daniel Laurinc (séria Korene, voľný fotograf), Maňo Štrauch (séria Yin Yang, Trend), Victor Breiner (séria Ukrajina – informačná vojna, voľný fotograf) a Robert Tappert (séria Prvá línia Majdanu, voľný fotograf). Za Šport dostali ceny: Eduard Genserek (séria Rituálne súboje Saginay, voľný fotograf), Jozef Jakubčo (séria Zlatá Nasťa, SITA), Martin Červeňanský (séria Tréning Kataríny Macovej, voľný fotograf). Čestné uznanie v kategórii Šport neudelili. V kategórii Životné prostredie získali ceny Slovak Press Photo 2014: Tomáš Hulík (fotografia Škorce na Neziderskom jazere, voľný fotograf), Timotej Križka (fotografia Duel zo série, voľný fotograf), Tomáš Manina (séria Vodný svet, voľný fotograf) a čestné uznanie patrí Robertovi Hüttnerovi za fotografiu 30 dní sám zo série zverejnenú denníkom Pravda.

Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo
Foto: Lena Jakubčáková

Za fotografie Sveta umenia a šoubiznisu ocenili: Roberta Tapperta (séria Desatoro, voľný fotograf), Borisa Németha (séria So Slobodnou Európu na Pohode, .týždeň) a Timoteja Križku (fotografia Stála expozícia, voľný fotograf). Čestné uznanie v tejto kategórii neudelili. V kategórii Študenti a mladí fotografi do 25 rokov získali ceny: Ján Skaličan (séria Ľahkosť bytia, voľný fotograf), Natália Hlavičková (séria Come closer, voľná fotografka) a Dominika Jackuliaková (séria Záhrada, voľná fotografka). Čestné uznanie udelili: Sabíne Djasníkovej (séria Identita vysokoškoláka, voľná fotografka) a Tomášovi Maninovi (séria Budovanie Slovenska, voľný fotograf). V novej kategórii Stredoeurópska fotografia bodovali traja českí fotografi: Eva Skaláková (séria O chlapcovi z plagátu, voľná fotografka), Patrik Sláma (séria Zmiznuté výkriky, voľný fotograf), Martin Holík (séria Volcán de Pacaya, voľný fotograf) a čestné uznanie získal poľský fotograf Marcin Lachowicz za fotografie z Koncentračného tábora Birkenau. Grant Bratislavy získal Peter Korček (Život/Ringier-Axel-Springer) a čestné uznanie udelili voľnému fotografovi Drahotínovi Šullovi.

Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo
Foto: Eduard Genserek

Výstava v priestoroch Starej radnice Múzea mesta Bratislavy

V rámci tohtoročnej výstavy 229 ocenených fotografií sa prezentuje aj 30 fotografií Bratislavy od víťazky minuloročného Grantu Bratislavy Martiny Šimkovičovej. Záujemcovia si fotografie môžu pozrieť vo výstavných priestoroch Starej radnice Múzea mesta Bratislavy na Primaciálnom námestí od štvrtka 23. októbra do 30. novembra.

Už od dnešného podvečera môže verejnosť hlasovať za najlepšiu samostatnú fotografiu alebo sériu fotografií vyplnením hlasovacieho lístka počas návštevy výstavy alebo on-line cez web http://www.slovak-press-photo.sk. Fotografia či séria fotografií s najvyšším počtom hlasov získa Cenu diváka.

Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo
Foto: Boris Németh
Víťazi 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo
Foto: Ján Skaličan

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Ftáčnik