Djokovič bol blízko vyradenia z Wimbledonu, zvládol obrat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Wimbledonu
Srbský tenista Novak Djokovič počas zápasu osemfinále Wimbledonu, v ktorom zdolal Juhoafričana Kevina Andersona 6:7, 6:7, 6:1, 6:4, 7:5. Foto: SITA/AP

LONDÝN 7. júla (WEBNOVINY) – Srbský obhajca titulu a zároveň líder svetového rebríčka ATP Novak Djokovič zvíťazil v dramatickom do dvoch dní rozloženom zápase osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna – 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) nad Juhoafričanom Kevinom Andersonom nasadeným ako štrnástym za 3:46 h tesne 6:7 (6), 6:7 (6), 6:1, 6:4, 7:5.

Nezastavilo ho ani 40 es súpera. V pondelok duel prerušili po štvrtom sete pre tmu.

Favorit mal väčšie problémy v podaní

Favorit mal v rozhodujúcom dejstve na kurte č. 1 väčšie problémy na podaní. Vo štvrtej hre si Djokovič poradil s mankom 15:40, v šiestej išiel cez zhodu. Sám mal v tomto štádiu nádej na príjme iba za stavu 1:1, keď sa dostal z 15:40 na zhodu, nie však ďalej.

V prvej, piatej aj siedmej hre si Srb nepripísal ani fiftín, v deviatej iba jeden. V jedenástom geme však Anderson od skóre 15:15 spáchal dve dvojchyby za sebou a potom pri nábehu k sieti inkasoval forhendový krížny return pod nohy – 5:6 z jeho pohľadu. Srb sa následne dopodával k postupu cez dosť nepríjemných 0:30. Pri prvom mečbale doplachtil súperov defenzívny bekhend za základnú čiaru.

„Toto bol jeden z mojich najzložitejších zápasov na Wimbledone v celej kariére. Gratulujem Kevinovi k úžasnému výkonu. Ak by postúpil on, nebolo by to nezaslúžené,“ uznal ešte na dvorci Djokovič, ktorý mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 43:19, zdolaný 71:41. Srb zvládol 14 z 24 zákrokov pri sieti, Juhoafričan 29 zo 49. Djokovič premenil 5 z 8 brejkbalov, Anderson využil iba 1 z 8 možností na returne.

Djokovič bol pri Kevinovi občas bezmocný

„Kevin podával mimoriadne dobre. Občas som bol pri jeho servise úplne bezmocný. Bolo veľmi ťažké čítať súperovo podanie a čeliť tej agresivite. Obrat v takomto súboji ma napĺňa veľkou spokojnosťou aj sebavedomím,“ povedal podľa BBC Srb, ktorý je na prahu svojho 650. zápasového úspechu (popri 143 nezdaroch).

„Mal som v tom piatom sete dva brejkbaly a celkovo viac príležitostí než v tretej a štvrtej časti. Myslím si, že som si počínal naozaj dobre. Na začiatku týždňa bez diskusie bolo mojím cieľom dostať sa ďalej, než sa mi to dosiaľ podarilo na grandslamových podujatiach. V osemfinále to už pomerne dôverne poznám a teraz som bol k posunu do štvrťfinále oveľa bližšie ako predtým, ale napokon to nestačilo,“ tlmočil vyjadrenie sklamaného Andersona web ATP.

Obrazom: Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu

Toto bol jeden z mojich najzložitejších zápasov na Wimbledone v celej kariére. Gratulujem Kevinovi k úžasnému výkonu. Ak by postúpil on, nebolo by to nezaslúžené,“ uznal ešte na dvorci Djokovič, ktorý mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 43:19, zdolaný 71:41. Srb zvládol 14 z 24 zákrokov pri sieti, Juhoafričan 29 zo 49. Djokovič premenil 5 z 8 brejkbalov, Anderson využil iba 1 z 8 možností na returne.

Srb bude čeliť chorvátskemu úradujúcemu šampiónovi

Dvadsaťosemročný Belehradčan Djokovič zvládol štvrtý obrat z 0:2 na sety vo svojej kariére. Do štvrťfinále na veľkej štvorke postúpil 25. raz v rade, čo je tretie miesto v otvorenej ére za Švajčiarom Rogerom Federerom (36) a Američanom Jimmym Connorsom (27).

V osmičke na vrcholnej scéne nechýbal od parížskeho Roland Garros 2009, na ktorom ho už v 3. kole stopol Nemec Philipp Kohlschreiber. Teraz Djokovič bude vo štvrťfinále čeliť chorvátskemu úradujúcemu šampiónovi z rovnako hodnotných newyorských US Open Marinovi Čiličovi, s ktorým má bilanciu 12:0.

V päťsetovom súboji sa Djokovič presadil piaty raz za sebou (celkové skóre 25:8, zdolaný klesol na 9:6). Práve na hodnote päť ukončil sériu triumfov Andersona v maratónoch. Juhoafričan je prvým hráčom v tzv. otvorenej ére, ktorý neuspel pri žiadnom zo siedmich osemfinálových pokusov na Majors.

Belehradčan má z vrcholnej úrovne už osem titulov

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič vedie v štatistike zo vzájomných duelov s 29-ročným 14. mužom hodnotenia Andersonom už 5:1 (vrátane trojsetového úspechu v 2. kole Wimbledonu 2011), hoci spočiatku – od Miami 2008 – zaostával 0:1. Do utorka naposledy zdolal Juhoafričana už v marci 2012 v kalifornskom Indian Wells 6:2, 6:3.

Dvadsaťosemročný Belehradčan Djokovič sa usiluje o svoj tretí celkový triumf v All England Lawn Tennis and Croquet Clube (okrem vlaňajška uspel aj v sezóne 2011). Ak sa mu to podarí, vyrovná miestnu štatistiku svojho spomenutého nemeckého hlavného kouča Beckera (trofeje z edícií 1985, 1986, 1989).

Srb má z vrcholnej úrovne dovedna osem titulov. Do Wimbledonu 2015 naposledy hral 7. júna, keď vo finále antukového Roland Garros vo francúzskej metropole podľahol Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi. Predminulý týždeň sa však rozcvičil na exhibičnom podujatí The Boodles Challenge v Stoke Poges.

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):

Novak Djokovič (Srb.-1) – Kevin Anderson (JAR-14) 6:7 (6), 6:7 (6), 6:1, 6:4, 7:5 za 226 minút – v pondelok prerušené po štvrtom sete pre tmu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Kevin AndersonNovak DjokovičPhilipp Kohlschreiber