Video: Nadal a Berdych sú vo štvrťfinále Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Australian Open
Český tenista Tomáš Berdych počas osemfinálového zápasu na Australian Open, v ktorom zdolal Austrálčana Bernarda Tomica 6:2, 7:6 (3), 6:2. Melbourne, 25. január 2015. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 25. januára (WEBNOVINY) – Španielsky tenista Rafael Nadal, Čech Tomáš Berdych, Brit Andy Murray a aj domáci hráč Nick Kyrgios sa prebojovali už do štvrťfinále Australian Open.

Všetky správy z Australian Open nájdete

—-> TU.

Nadal si v Melbourne ôsmykrát zahrá štvrťfinále

Miestny šampión spred šiestich rokov Nadal vyradil Juhoafričana Kevina Andersona 7:5, 6:1, 6:4. V jedenástom geme prvého setu odvrátil päť brejkbalov, z nich tri v rade. Následne sa sám presadil na príjme a postupne prevzal kontrolu nad dianím.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Australian Open

„Prienik do štvrťfinále po dlhom období útrap považujem za fantastický výsledok. Hral som dnes kvalitnejšie ako v predchádzajúcich dňoch. Lepšie som sa hýbal, mal som viac rytmu z forhendovej strany,“ pochvaľoval si Nadal, ktorý v 2. kole zvládol náročný päťsetový súboj s americký kvalifikantom Timom Smyczekom aj vlastnými žalúdočnými ťažkosťami. Španiel je vo štvrťfinále na južnej pologuli 8. raz. Vlani v ňom nestačil na Wawrinku.

Video: Nadal si v troch setoch poradil Andersonom

https://www.youtube.com/watch?v=u6OhiR6BZnQ

Berdych sa cíti byť mentálne aj fyzicky silný

Finalista Wimbledonu 2010 Berdych si poradil s domácim búrlivákom Bernardom Tomicom 6:2, 7:6 (3), 6:2. V najdramatickejšej druhej časti nedoplatil na to, že nepremenil dovedna päť brejkbalov vo dvoch rôznych gemoch. V tajbrejku navodil rozhodnutie priebežným obratom z 0:1 na 5:1. Berdych má proti svojmu štvrťfinálovému súperovi Nadalovi štatistiku 3:18 najmä vinou platnej série 17 prehier.

„Fyzicky aj mentálne sa cítim byť silný. Momentálne som v najlepšom predstaviteľnom rozpoložení. Každý zápas sa začína stavom 0:0, minulosť nehrá rolu,“ odhodlane skonštatoval Berdych, k nedeli uviedol: „Mal som zámer začať rezolútne a vytrvať v tom až do konca. Som veľmi spokojný s tým, ako som to zvládol.“

Čech je v osmičke na Grand Slame Ázie a Pacifiku piaty raz bez prerušenia, druhýkrát za sebou bez odovzdania čo i len setu. Minulý rok sa dostal až do semifinále, prehral so Švajčiarom Stanom Wawrinkom, neskorším šampiónom.

Video: Berdych vyradil domáceho búrliváka Tomica

https://www.youtube.com/watch?v=R1oRMXnrDQU

Kyrgios je prvým domácim štvrťfinalistom po desiatich rokoch

Štvrťfinalistu má po desiatich rokoch aj domáci tenis. Nick Kyrgios odvrátil v nedeľu v osemfinálovom 4. kole mečbal takisto nenasadeného Taliana Andreasa Seppiho a napokon ide ďalej. Nad premožiteľom Švajčiara Rogera Federera z 3. kola zvíťazil za 214 minút 5:7, 4:6, 6:3, 7:6 (5), 8:6.

Nadšene sa zvalil na zem, keď Jastrabie oko pri mečbale v 14. hre rozhodujúceho dejstva potvrdilo súperov omyl z bekhendu. Kyrgios nadviazal na trojsetový úspech proti Seppimu z 2. kola minuloročných newyorských US Open.

Kyrgios, 53. vo svetovom rebríčku, si poradil z bezprostrednou hrozbou prehry ako podávajúci za stavu 5:6 vo štvrtom sete. V piatom nepykal za to, že pustil 30-ročného 46. muža renkingu ATP Seppiho zo 4:1 na 4:4 (a k brejkbolu v deviatom geme). Štvrťfinalista vlaňajšieho Wimbledonu Kyrgios teraz má v maratónoch bilanciu 3:1. Predviedol druhý obrat z manka 0:2 na sety vo svojej kariére. Minulý rok v 2. kole spomenutého Wimbledonu takto prekonal Francúza Richarda Gasqueta.

Video: Federerov premožiteľ prehral v päťsetovej bitke s Nickom Kyrgiosom

Kyrgios v nedeľu bol na esá lepší 25:23, dal o 5 „winnerov“ menej (66:71), obaja urobili v Hisense Arene 74 nevynútených chýb. Austrálčan zvládol len 17 z 35 zákrokov pri sieti, Talian 12 zo 17.

„Súper mal sebavedomie, ktoré vyvstalo z jeho triumfu nad Rogerom. Úprimne: nemyslel som si, že sa mi ešte podarí zachrániť sa a zvíťaziť. Iba som si zaumienil pretrvať čo najdlhšie. Je úžasné, že som uspel. Pomohla mi takáto skúsenosť z vlaňajšieho Wimbledonu. Vedel som, že mám kapacitu dokázať to,“ povedal Kyrgios v interview ešte na kurte.

Zverenec Todda Larkhama Kyrgios je prvým tínedžerom s dvoma grandslamovými štvrťfinále na konte od roku 2001, keď sa to podarilo Federerovi. Posledným hostiteľom v osmičke na AO bol od sezóny 2005 Lleyton Hewitt, finalista predmetnej edície.

Murray v zápase zvratov zdolal Dimitrova

Britský tenista Andy Murray šiesty raz v rade postúpil do štvrťfinále dvojhry Australian Open. V nedeľu v osemfinálovom 4. kole prekonal v zápase plnom zvratov bulharského semifinalistu vlaňajšieho Wimbledonu Grigora Dimitrova nasadeného ako desiateho za 212 minút 6:4, 6:7 (5), 6:3, 7:5.

Dvadsaťsedemročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray sa medzi najlepšími ôsmimi stretne s domácim mladíkom Nickom Kyrgiosom. Osemfinále v hornej sekcii „pavúka“ príde na rad v pondelok, bude sa to týkať aj srbského lídra svetového rebríčka Novaka Djokoviča či švajčiarskeho obhajcu titulu Stana Wawrinku.

Finalista AO 2010, 2011 a 2013 Murray nasadený ako šiesty predviedol proti premožiteľovi Lukáša Lacka z 2. kola Dimitrovovi (11.) v otváracom sete obrat z 0:3. V druhom dejstve pykal za to, že dva razy prišiel o náskok brejku vrátane nezdaru pri podávaní na zisk tejto za časti za stavu 6:5. V tajbrejku klesol z 2:1 na 2:5 a neskôr odvrátil len dva z troch setbalov. V tretej časti Murraymu stačil brejk na 5:3. Vo štvrtej sa úradujúci olympijský víťaz z Londýna 2012 vymanil z manka 2:5 vrátane odvrátenia setbalu pri vlastnom servise v ôsmom geme. Mečbal premenil s pomocou pásky siete.

„Ku koncu som mal šťastie. Páska v niekoľkých prípadoch bola so mnou, aj z toho vyvstal rozdiel,“ uznal Murray v interview ešte na kurte.

Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Australian Open
Foto: SITA/AP

Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray vynikol v Rod Laver Arene na esá 10:4. Mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 42:35, o štyri roky mladší Dimitrov 46:51. Pre Bulhara zostáva miestnym osobným rekordom vlaňajšie štvrťfinále. Brit sa minulý rok takisto lúčil medzi najlepšími ôsmimi, nestačil na Švajčiara Rogera Federera.

Hrdina US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Murray osamel 37. zápasovým úspechom na „Happy Slame“ na 10. priečke v historickom poradí počas tzv. otvorenej éry. Dosiaľ na nej figuroval spoločne so Švédom Matsom Wilanderom. Teraz je len o jedno víťazstvo za deviatym Američanom Andym Roddickom. Dimitrov si musí počkať na 150. singlový úspech vo svojej kariére na hlavnej profesionálnej úrovni.

Víťaz 31 turnajov Murray zvýšil v bilancii proti Dimitrovovi na 5:2. Nadviazal na triumf 6:3, 6:3, ktorý dosiahol vlani na jeseň v hale Palais Omnisports v Paríži-Bercy. Devätnásťročného Kyrgiosa (53.) prekonal minulý rok v auguste v kanadskom Toronte dva razy 6:2.

Výsledky nedeľňajších stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na Australian Open

– 19. januára – 1. februára, celková dotácia 40 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):

Rafael Nadal (Šp.-3) – Kevin Anderson (JAR-14) 7:5, 6:1, 6:4

Andy Murray (V. Brit.-6) – Grigor Dimitrov (Bul.-10) 6:4, 6:7 (5), 6:3, 7:5

Tomáš Berdych (ČR-7) – Bernard Tomic (Aus.) 6:2, 7:6 (3), 6:2

Nick Kyrgios (Aus.) – Andreas Seppi (Tal.) 5:7, 4:6, 6:3, 7:6 (5), 8:6

Známe dvojice vo štvrťfinále dvojhry mužov (dolná polovica žrebu):

Tomáš Berdych (ČR-7) – Rafael Nadal (Šp.-3)

Andy Murray (V. Brit.-6) – Nick Kyrgios (Aus.)

Pondelňajší program osemfinálového 4. kola dvojhry mužov (horná polovica žrebu, zhora podľa „pavúka“):

Novak Djokovič (Srb.-1) – Gilles Muller (Lux.)

Feliciano López (Šp.-12) – Milos Raonic (Kan.-8)

Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Guillermo García-López (Šp.)

David Ferrer (Šp.-9) – Kei Nišikori (Jap.-5)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andreas SeppiAndy MurrayBernard TomicDavid FerrerFeliciano LópezGilles MullerGrigor DimitrovKei NišikoriKevin AndersonLleyton HewittMilos RaonicNick KyrgiosNovak DjokovičRafael NadalStan WawrinkaTomáš Berdych