Slováci nepostúpili medzi elitu Davis Cupu, neuhrali ani bod

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Davis Cup v USA, Slováci nepostúpili medzi elitu
Slovenskí tenisti si ani v roku 2015 nezahrajú vo svetovej skupine Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov. V Chicagu ich zastavil v boji medzi elitu domáci tím USA. Na fotografii je Lukáš Lacko (uprostred), kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř (vľavo) a Norbert Gombos. Foto: SITA, AP

CHICAGO 14. septembra (WEBNOVINY) – Slovenskí tenisti si ani v roku 2015 nezahrajú vo svetovej skupine Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov.

Konečný výsledok súboja USA – Slovensko je 5:0. Suverénne víťazstvo domácich Američanov pečatil v záverečnej nedeľňajšej dvojhre Sam Querrey, ktorý zdolal Norberta Gombosa za 107 minút 6:4, 4:6, 6:4.

Pre Gombosa bolo reprezentovanie cťou

Vo vyrovnanom stretnutí rozhodol jeden brejk navyše v prospech skúsenejšieho Američana. Priebežné vyrovnanie na 1:1 na sety v podaní Gombosa bol napokon jediný víťazný set Slovenska počas trojdňových bojov proti výborne hrajúcim Američanom. „Aj keď bolo rozhodnuté o celkovom výsledku, do zápasu som išiel, akoby sme ešte hrali o účasť vo svetovej skupine. Davisov pohár pre mňa veľa znamená, dávam do toho všetko, aby som pomohol tímu aspoň s bodom. Škoda, že to dnes nevyšlo. Bolo to o pár loptách. S výkonom som celkom spokojný. Som však i sklamaný, vo výmenách som bol dlho lepší ako súper, ale prišli zlomové momenty v treťom sete, ktoré ma dali na lopatky. On to iba dopodával a vyhral zápas,“ povedal po stretnutí pre akreditované médiá Norbert Gombos, ktorý odohral počas víkendu tri stretnutia.

Na reprezentačné duely sa veľmi tešil. „Po fyzickej stránke poriadne cítim, že som hral tri zápasy. Neviem si ani predstaviť, aké je to cez víkend odohrať tri päťsetové zápasy. Pre mňa je cťou reprezentovať, získal som v Chicagu cenné skúsenosti a verím, že opäť dostanem možnosť nastúpiť,“ doplnil Gombos.

Norbert Gombos
Foto: SITA, AP

O štvrtý bod pre USA sa postaral Isner

Ešte pred súbojom Querreyho s Gombosom sa o štvrtý bod domáceho tímu USA v prvej nedeľňajšej dvojhre postaral John Isner. Americký dlháň zdolal Lukáša Lacka, ktorý nahradil pôvodne nominovaného Martina Kližana, za 42 minút 6:3, 6:0. Víťaz využil štyri z ôsmich brejkových príležitostí a slovenského hráča nepustil ani raz k brejkbalu.

Nedeľňajšie dvojhry sa vzhľadom na rozhodnutý výsledok hrali už len na dva víťazné sety. „Dnes už bolo rozhodnuté, tento zápas som bral ako tréningový. V zápase s Johnom som nevedel nájsť správny rytmus a vôbec som sa nedostal do súboja. Počas celého týždňa som sa nedostal do hernej pohody, ukázala sa chýbajúca herná prax z posledných týždňov,“ priznal Lacko. „Našim cieľom bolo udržať sa vo Svetovej skupine, čo sme dosiahli a dnes som mohol hrať uvoľnene. Teší ma aj dnešná výhra, aj keď už o nič prakticky nešlo,“ hovoril pre akreditované médiá Isner.

Mečíř chválil Gombosa

V Chicagu sa hralo na tvrdom povrchu Acrylic v hale Sears Centre Arena s kapacitou 7000 miest, ktorá bola počas trojdňového súboja USA – Slovensko zaplnená priemerne približne spolovice. „Ak by sa hralo o dôležitý bod, Lukáš Lacko by dal do toho oveľa viac. Pri momentálnej forme by však asi bod len veľmi ťažko urobil. V zápase boli chvíle, keď to bolo vyrovnané, ale Isner bol dnes ťažko zastaviteľný, hral skvele a ukázal, prečo je vo svetovej špičke. Chcel by som vyzdvihnúť prístup Norberta Gombosa k reprezentácii, čo ukázal aj dnes. Užil som si jeho zápas a držím mu palce, aby tento výkon v budúcnosti zhodnotil aj v individuálnej kariére,“ hodnotil nedeľu kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř.

Obrazom: Slovensko-americká štvorhra na Davis Cupe

Američania si zahrajú v elitnej svetovej skupine Davisovho pohára v budúcej sezóne dvadsiaty siedmy raz v neprerušenej sérii, čo je historický rekord. Slováci čakajú na prienik medzi šestnásťčlennú elitu od roku 2006.

V najbližšej sezóne sa zverenci kapitána Miloslava Mečířa opäť predstavia v I. skupine euroafrickej zóny. „Samozrejme, nemôžem byť spokojný s prehrou 0:5. Videl som však tri veľmi dobré zápasy, v ktorých sme mali šancu. Rozhodujúci bol prvý deň. Oba úvodné zápasy sa lámali v tajbrejkoch prvého setu, v ktorých mali naše hráči dobré vyhliadky. Vedel som, že víťazstvo počas tohto víkendu by bolo veľkým prekvapením,“ priznal na stránke Davisovho pohára kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř.

Americké dvojičky si zlepšili bilanciu

Slováci v improvizovanom zložení bez pôvodne nominovaného špecialistu Michala Mertiňáka (nahradil ho deblový debutant v Davis Cupe Norbert Gombos) nemali proti svetovým jednotkám a víťazom nedávnych US Open Bryanovcom najmenšiu šancu na úspech. V celom zápase uhrali len štyri gemy a dovedna sedemkrát odovzdali v pohode hrajúcim súperom svoje podanie. Lacko si v stretnutí podržal svoje podanie len raz, Gombos trikrát. Slávne americké dvojičky zlepšili svoju skvelú daviscpovú bilanciu na 23 víťazstiev z 27 zápasov. Z ôsmich stretnutí, keď mohli predčasne rozhodnúť o víťazstve svojho tímu, uspeli šesťkrát.

„Stanovili sme si, že chceme vyhrať US Open a pomôcť americkému tímu k záchrane vo svetovej skupine Davisovho pohára. Oba ciele sme splnili, preto nastal čas na výdych. Nemali sme problém rýchlo sa preorientovať z US Open na tento zápas. Teraz si to celé trochu užijeme,“ uviedol Bob Bryan pre tenisovú sekciu ESPN.

„Bol to jeden z našich najlepších daviscupových výkonov, cítili sme sa na kurte dobre vo všetkých aspektoch hry. Zápas sme začali na vysokej úrovni a udržali si tento herný ´level´ až do konca,“ doplnil Mike Bryan.

Davis Cup v USA, Slováci nepostúpili medzi elitu
Foto: SITA, AP

Duel by vyhovoval viac Mertiňákovi

„Je ťažké uspieť vo štvorhre proti najlepšiemu páru na svete, keď ju prakticky nehrávate,“ poznamenal Lukáš Lacko, ktorému patrí v rebríčku deblistov až 1211. pozícia.

„Bol by som radšej, keby mohol nastúpiť Michal Mertiňák, ale mal zápalové ochorenie a bral aj antibiotiká. Lekár neodporúčal jeho štart, hoci mu už bolo lepšie,“ priznal kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř. K výkonu slovenského páru v prepise rozhovoru pre server asapsports.com dodal: „Norbert Gombos neodohral veľa deblových zápasov na väčších turnajoch. Chýbajú mu skúsenosti, napriek tomu mal niekoľko dobrých ťahov. Ak bude hrať častejšie štvorhru na hlavnom okruhu, môže sa zlepšiť. Celkovo je to pre našich tenistov dobrá skúsenosť hrať proti najlepším na svete.“

Americký tréner po zápase žartoval

Mečířov americký náprotivok Jim Courier si po takmer bezchybnom výkone svojich zverencov mohol trochu zažartovať. „Bol to jeden z mojich najlepších koučingov. Počas celého zápasu som im nepovedal ani slovo. Všetci sú spokojní, keď do toho nemusím zasahovať. Bol to dobrý výkon po každej stránke. Bryanovci dominovali od začiatku do konca. Bola to tenisová exhibícia v ich podaní,“ cituje Couriera server Davisovho pohára.

Slováci možno spoznajú súpera až koncom októbra

Žreb nového ročníka Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov sa uskutoční vo štvrtok 18. septembra o 17.00 h SELČ v hoteli Madinat Jumeirah v Dubaji v SAE, ale Slováci možno spoznajú svojho najbližšieho súpera neskôr.

„Múdrejší budeme v pondelok. Vtedy bude jasné, či októbrové stretnutie ovplyvní nasadenie,“ uviedol pre agentúru SITA Nick Imison z Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Do úvahy teda prichádza odklad jednej zo sekcií – práve tej slovenskej.

Až na 24. – 26. októbra je totiž naplánovaný zápas rozhodujúceho 2. kola play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny (do nej bude tím SR stále patriť po tohtotýždňovom neúspechu proti Američanom v Chicagu v boji o 16-člennú svetovú skupinu) medzi zdolanými z duelov Rumunsko – Švédsko (zatiaľ 2:1) a Lotyšsko – Rakúsko (po sobote 1:2).

Slovenskí hráči majú za tento ročník 45 833 USD

Slovenský tenisový zväz dostane od organizujúcej ITF na rozdelenie pre hráčov za úspešný štart v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 reprezentačných družstiev mužov proti Lotyšom z prelomu januára a februára, resp. proti Rakúšanom z apríla dovedna 21 451 USD. Za tohtotýždňový štart v prelínačke o elitnú šestnástku inkasuje STZ pre hráčov ďalších 24 382 amerických dolárov, čiže dovedna 45 833 USD. Rozdelenie prémií je záležitosťou internej dohody. Šampiónsky tím získa štartovné a prémie dovedna 593 803 USD.

Okrem toho samotný STZ inkasuje od ITF za víťazstvo v 1. a rozhodujúcom 2. kole regionálnej zóny dovedna 62 928 USD – ide najmä o kompenzáciu za podriadenie sa globálnemu marketingovému pokrytiu súťaže namiesto prípadného profitu z vlastných sponzorských aktivít. V prípade postupu do elitnej šestnástky by to bolo ďalších 76 308 dolárov (prehra by znamenala ešte 52 729 USD). Šampiónsky zväz získa spolu 713 884 dolárov. Tento ročník Davis Cupu ponúka spolu 10 949 167 USD.

Davisov pohár – o účasť vo svetovej skupine 2015:
USA – SLOVENSKO 5:0

– tím USA si vybojoval účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2015

(Chicago, Sears Centre Arena, tvrdý povrch Acrylic v hale)

Sobotňajšia štvorhra:

Bob Bryan, Mike Bryan – Norbert Gombos, Lukáš Lacko 6:1, 6:2, 6:1 za 76 minút

Piatkové dvojhry:

John Isner – Norbert Gombos 7:6 (5), 6:4, 6:2 za 112 minút

Sam Querrey – Martin Kližan 7:6 (6), 6:3, 6:3 za 141 minút

Nedeľňajšie dvojhry:

John Isner – Lukáš Lacko 6:3, 6:0 za 36 minút

Sam Querrey – Norbert Gombos 6:4, 4:6, 6:4 za 107 minút

INDIA – SRBSKO 2:2 po III. dvojhre

(Bangalore, KSLA Tennis Stadium, tvrdý povrch Rebound Ace vonku)

Nedeľa:

Somdev Devvarman – Dušan Lajovič 1:6, 6:4, 4:6, 6:3, 6:2

Sobota:

Rohan Bopanna, Leander Paes – Ilja Bozoljac, Nenad Zimonjič 1:6, 6:7 (4), 6:3, 6:3, 8:6

Piatok:

Juki Bhambri – Dušan Lajovič 3:6, 2:6, 5:7

Somdev Devvarman – Filip Krajinovič 1:6, 6:4, 3:6, 2:6

Ďalší program:

Juki Bhambri – Filip Krajinovič 3:6, 4:4 – prerušené pre dážď, dohrávka v pondelok

BRAZÍLIA – ŠPANIELSKO 3:1

(Sao Paulo, Ginásio Estadual Geraldo José de Almeida, antuke v hale)

Piatok:

Rogério Dutra Silva – Roberto Bautista-Agut 0:6, 1:6, 3:6

Thomaz Bellucci – Pablo Andújar 6:7 (6), 6:4, 7:5, 6:3

Sobota:

Marcelo Melo, Bruno Soares – Marc López, David Marrero 6:3, 7:5, 7:5

Nedeľa:

Thomaz Bellucci – Roberto Bautista-Agut 6:4, 3:6, 6:3, 6:2

Rogério Dutra Silva – Pablo Andújar – zápas sa po dohode nehral

IZRAEL – ARGENTÍNA 2:3

(Sunrise / Florida, USA – neutrálna pôda vzhľadom na bezpečnostnú situáciu, Sunrise Tennis Club, tvrdý povrch Laykold Cushion Plus System vonku)

Piatok:

Bar Tzuf Botzer – Leonardo Mayer 4:6, 6:3, 2:6, 1:6

Dudi Sela – Carlos Berlocq 6:3, 6:7 (5), 6:2, 6:2

Sobota:

Jonathan Erlich, Andy Ram – Federico Delbonis, Horacio Zeballos 6:3, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3

Nedeľa:

Dudi Sela – Leonardo Mayer 2:6, 1:6, 4:6

Bar Tzuf Botzer – Carlos Berlocq 2:6, 3:6, 0:6

KANADA – KOLUMBIA 3:2

(Halifax, Halifax Metro Centre, tvrdý povrch Premier v hale)

Piatok:

Vasek Pospisil – Santiago Giraldo 6:3, 7:6 (2), 6:3

Milos Raonic – Alejandro González 6:3, 6:3, 6:2

Sobota:

Daniel Nestor, Vasek Pospisil – Juan-Sebastián Cabal, Robert Farah 6:7 (4), 6:7 (7), 4:6

Nedeľa:

Milos Raonic – Santiago Giraldo 6:1, 7:6 (2), 7:5

Frank Dancevic – Alejandro González 6:4, 5:7, 2:6

AUSTRÁLIA – UZBEKISTAN 5:0

(Perth, Cottesloe Tennis Club, tráva vonku)

Piatok:

Nick Kyrgios – Denis Istomin 6:4, 7:5, 6:4

Lleyton Hewitt – Farruch Dustov 6:4, 6:4, 6:2

Sobota:

Chris Guccione, Lleyton Hewitt – Farruch Dustov, Denis Istomin 6:3, 7:6 (5), 6:2

Nedeľa:

Samuel Groth – Temur Ismailov 6:3, 6:2

Nick Kyrgios – Sanjar Fajziev 6:1, 6:1

HOLANDSKO – CHORVÁTSKO 2:3

(Amsterdam, Ziggo Dome, antuka v hale)

Piatok:

Igor Sijsling – Mate Delič 6:4, 4:6, 5:7, 2:6

Robin Haase – Borna Čorič 7:6 (4), 6:1, 6:4

Sobota:

Robin Haase, Jean-Julien Rojer – Marin Čilič, Marin Draganja 2:6, 6:3, 3:6, 4:6

Nedeľa:

Robin Haase – Mate Delič 3:6, 4:6, 6:4, 6:1, 6:4

Thiemo De Bakker – Marin Čilič 7:6 (4), 4:6, 2:6, 5:7

UKRAJINA – BELGICKO 2:3

(Tallinn / Est. – neutrálna pôda vzhľadom na bezpečnostnú situáciu, Tere Tennis Centre, tvrdý povrch Plexipave v hale)

Piatok:

Sergij Stachovskij – Steve Darcis 6:7 (5), 6:4, 6:2, 6:2

Iľja Marčenko – David Goffin 6:7 (1), 3:6, 1:6

Sobota:

Sergej Bubka, Sergij Stachovskij – Ruben Bemelmans, Olivier Rochus 2:6, 3:6, 6:2, 6:3, 2:6

Nedeľa:

Sergij Stachovskij – David Goffin 3:6, 1:6, 2:6

Iľja Marčenko – Steve Darcis 7:6 (2), 6:4

Svetová skupina 2014 – semifinále:

FRANCÚZSKO – ČESKO 4:1

– Francúzi postúpili do finále

(Paríž, Roland Garros, antuka vonku)

Piatok:

Richard Gasquet – Tomáš Berdych 6:3, 6:2, 6:3

Jo-Wilfried Tsonga – Lukáš Rosol 6:2, 6:2, 6:3

Sobota:

Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga – Tomáš Berdych, Radek Štěpánek 6:7 (4), 6:4, 7:6 (5), 6:1

Nedeľa:

Julien Benneteau – Jiří Veselý 4:6, 3:6

Gael Monfils – Lukáš Rosol 5:7, 6:4, 7:5

ŠVAJČIARSKO – TALIANSKO 3:2

– Švajčiari postúpili do finále

(Ženeva, Palexpo, tvrdý povrch Rebound Ace v hale)

Piatok:

Roger Federer – Simone Bolelli 7:6 (5), 6:4, 6:4

Stan Wawrinka – Fabio Fognini 6:2, 6:3, 6:2

Sobota:

Marco Chiudinelli, Stan Wawrinka – Simone Bolelli, Fabio Fognini 5:7, 6:3, 7:5, 3:6, 2:6

Nedeľa:

Roger Federer – Fabio Fognini 6:2, 6:3, 7:6 (4)

Michael Lammer – Andreas Seppi 4:6, 6:1, 4:6

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andreas SeppiBob BryanBorna ČoričBruno SoaresDavid GoffinDenis IstominDušan LajovičFabio FogniniGael MonfilsHoracio ZeballosJean-Julien RojerJo-Wilfried TsongaJohn IsnerLeander PaesLleyton HewittLukáš LackoLukáš RosolMarc LópezMarin ČiličMartin KližanMichal MertiňákMike BryanMilos RaonicMiloslav MečířNenad ZimonjičNick KyrgiosNorbert GombosRadek ŠtěpánekRoberto Bautista-AgutRobin HaaseSam QuerreySergij StachovskijSimone BolelliStan WawrinkaSteve DarcisThomaz BellucciTomáš Berdych