Cibulková šokovala, na US Open ju vyradila 15-ročná tenistka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Druhý deň na tenisovom turnaji US Open
Slovenská tenistka Dominika Cibulková v zápase prvého kola záverečného grandslamového turnaja US Open proti 15-ročnej Catherine Bellisovej, ktorej napokon podľahla. New York, 26. augusta 2014. Foto: SITA/AP

NEW YORK 26. augusta (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková inkasovala najšokujúcejšiu prehru vo svojej doterajšej kariére.

V utorok v stretnutí 1. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku nasadená dvanástka prehrala s ešte len 15-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Catherine Cartan „CiCi“ Bellisovou, až 1208. v renkingu WTA, za 103 minút 1:6, 6:4, 4:6.

Všetko o US OPEN nájdete

—-> TU

„Stále tomu nemôžem uveriť. Do poslednej loptičky som si nepripúšťala, že by som mohla prehrať. Dnešok bol príšerný. Z mojej strany to bol veľmi nevydarený zápas. Nie každý deň sa človek zobudí a predvádza super tenis,“ podotkla Cibulková pre agentúru SITA.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková čakala od mladučkej vyzývateľky zakríknutejší prejav: „Zaskočila ma. Skôr som predpokladala, že ona bude patriť k tým hráčkam, ktoré akurát vrátia veľa lôpt a dobre behajú, krosujú a celkovo predvádzajú taký ten typický ženský tenis. Trošku ma prekvapila tým, ako do toho chodila. Zaslúži si uznanie. Vždy je ťažké hrať na grandslamovom turnaji proti súperke, ktorá je doma, nemá čo stratiť a ide do toho.“

Zlé obdobie Cibulkovej

Po jednoznačnom otváracom sete v prospech outsiderky Bellisovej nepykala Cibulková v druhom dejstve za to, že premrhala náskok 4:2. V deviatom geme totiž dosiahla ďalší brejk a následne sa presvedčivo dopodávala k pokračovaniu. Na úvod rozhodujúcej časti síce nezužitkovala šancu na príjme, ale v treťom geme nepustila mladučkej vyzývateľke ani fiftín.

Obrazom: Druhý deň na tenisovom turnaji US Open

Nasadená dvanástka viedla nad 1208. hráčkou seniorského renkingu 3:1 v rozhodujúcom sete, nestačilo to: „Mrzí ma, že som nedokázala zavŕšiť ten obrat. Mala som ju doraziť a namiesto toho som Bellisovú pustila nazad. Vypomstilo sa mi to. Urobila som vtedy jednu – dve nevynútené chyby, mala som byť aktívnejšia, agresívnejšia.“ V ôsmej hre predviedla Slovenka obrat zo značne nepríjemného skóre 0:30. Následne však nedostala nárok na returne – 4:5. Bellisová potom unikla na 40:0 a zužitkovala druhý mečbal.

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka uznala, že v tejto fáze sezóny jej chýba sebavedomie: „Táto zámorská šnúra mi nevyšla podľa predstáv. Poprehrávala som v prvých či druhých kolách a to zostáva v hlave.“ Vrátane nezdaru s Češkou Luciou Šafářovou v 3. kole Wimbledonu má v predmetnej fáze zápasovú bilanciu 1:6, pričom jediný úspech pochádza zo súboja s Kanaďankou Francoise Abandovou, vtedy 209. v renkingu.

Najmladšia víťazka zápasu na US Open od roku 1996

Americká tenistka Catherine Cartan „CiCi“ Bellisová do utorka nikdy nečelila hráčke z Top 100 svetového rebríčka WTA, napriek tomu senzačne prekonala nedávnu členku prominentnej desiatky renkingu Dominiku Cibulkovú. Zhodou okolností rovnako ako Slovenka obdivuje Belgičanku Kim Clijstersovú.

„Od tohto zápasu som si sľubovala skvelú skúsenosť, ale nepomyslela by som si, že sa skončí mojím víťazstvom. Cítim sa úžasne a stále mi chýbajú slová. Som v šoku a šťastná. Chcela som zahrať čo najlepšie. Zjavne sa mi to podarilo,“ povedala na tlačovej besede podľa webu podujatia ešte len 15-ročná držiteľka voľnej karty a neskôr dodala: „Viera v možnosť úspechu bola dnes prvoradá. Tréner mi povedal, že ak tomu budem veriť, sú dve možnosti – víťazstvo a nezdar. Ak však tomu veriť nebudem, potom určite prehrám.“

Druhý deň na tenisovom turnaji US Open
Foto: SITA/AP

Otec Američanky Bellisovej Gordon mal pred utorkovýcm zápasom úvodného kola US Open proti vysokej favoritke Dominike Cibulkovej jasné inštrukcie: „Bolo mi povedané, že nemám vzdychať, hýbať sa a ani nič hovoriť, lebo to všetko ju rozptyľuje. Tak som tam sedel ako sfinga, usmieval sa a modlil,“ prezradil hrdý otec domácej hrdinky doterajšieho diania vo Flushing Meadows.

Mama Lori prežívala úspech sprostredkovane – bola taká nervózna, že radšej zostala na hotelovej izbe a čítala textové správy od manžela. „Pýtala sa ma, či prvý set dopadol veľmi zle. Napísal som jej, že ani nie, lebo ho vyhrala. Nemohla tomu uveriť. Pred zápasom by sme boli radi, keby nedostala dvoch kanárov,“ dodal Gordon Bellis.

Úspech mladučnej krajanky neušiel pozornosti obhajkyne titulu Sereny Williamsovej, ktorá po víťazstve nad ďalšou americkou tínedžerkou Taylor Townsendovou povzbudzujúco konštatovala: „Je pred nami skvelá budúcnosť. Máme sa na čo tešiť.“

Rodáčka zo San Francisca si vyslúžila „wild card“ od národnej asociácie USTA prostredníctvom triumfu na americkom šampionáte hráčok do 18 rokov. Vo finále prekonala „živel“ – Tornado Aliciu Blackovú. „Toto je veru pre mňa onakvejšia búrka,“ s úsmevom podotkla 1208. hráčka seniorského svetového rebríčka Bellisová, ktorá medzi juniorkami figuruje na 2. pozícii.

Bellisová je najmladšou víťazkou zápasu na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických od sezóny 1996, keď Ruska Anna Kurnikovová uspela vo veku 15 rokov a 93 dní. Američanka bude mať na konci podujatia 15 rokov a 152 dní. Bellisová je zároveň najmladšou aktérkou v „main draw“ na veľkej štvorke od parížskeho Roland Garros 2005 a vystúpenia domácej Alizé Cornetovej (15 rokov a 133 dní) a priamo na US Open od edície 2004 (vtedy ešte Bulharsko reprezentujúca Sesil Karatančevová – 15 rokov a 34 dní, resp. Češka Nicole Vaidišová – 15 rokov a 141 dní). Okrem toho je najmladšou domácou víťazkou zápasu na US Open od roku 1986 a úspechu Mary Joe Fernandezovej, terajšej fedcupovej kapitánky.

Catherine Bellisová (USA) – Dominika Cibulková (SR-12) 6:1, 4:6, 6:4 za 103 minút
Prehľad predchádzajúcich nečakaných prehier Cibulkovej na grandslamových turnajoch:

Roland Garros 2013 / 2. kolo: Marina Erakovicová (N. Zél., 92. vo svetovom rebríčku WTA) 2:6, 6:2, 4:6

Australian Open 2013 / 2. kolo: Valeria Savinychová (Rus./159.) 6:7 (6), 4:6

Australian Open 2012 / 2. kolo: Gréta Arnová (Maď./92.) 2:6, 6:3, 8:10 – Cibulková viedla v treťom sete 7:6 a 30:0 pri svojom podaní

US Open 2011 / 2. kolo: Irina Falconiová (USA/79.) 6:2, 3:6, 5:7 – Cibulková viedla v treťom sete 4:1

Roland Garros 2011 / 1. kolo: Vania Kingová (USA/115.) 7:6 (10), 3:6, 2:6 – Cibulková nastúpila oslabená chorobou

Australian Open 2010 / 1. kolo: Vania Kingová (USA/79.) 3:6, 7:6 (5), 5:7 – z náskoku 5:1 v treťom sete a 4 mečbalov na príjme

Wimbledon 2008 / 1. kolo: Ťie Čeng (Čína/133.) 4:6, 3:6 – Číňanka sa však napokon dostala až do semifinále

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anna KurnikovováDominika CibulkováMarina ErakovicováNicole VaidišováŤie Čeng