Mečíř bol pre Wilandera nočná mora, Noah odporúča mikrofóny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NTC Bratislava
Národné tenisové centrum Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 30. novembra (WebNoviny.sk) – Dokopy získali deväť grandslamových titulov vo dvojhre a vo svojej tenisovej ére patrili k absolútnej špičke. Traja sympatickí päťdesiatnici Mats Wilander, Pat Cash a Yannick Noah budú v utorok v bratislavskom Národnom tenisovom centre hviezdami exhibície Tennis Champions, kde ich bude dopĺňať aj šoumen Mansour Bahramí a tiež slovensko-české ženské duo Karolína Schmiedlová – Petra Kvitová. Do Bratislavy prišli v pondelok v dobrej nálade, čo odrážala aj odpoveď Pata Casha na otázku, ktorú tenisovú éru by nazval zlatou.

„Predsa my sme boli najlepší,“ zasmial sa wimbledonský víťaz 1987. Po chvíli vážnejšie dodal: „Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič dostali tenis o úroveň vyššie. Hrajú neuveriteľne v porovnaní s našou érou. My sme však boli variabilnejší, viac sme chodili k sieti, zatiaľ čo dnes je hra vo všeobecnosti fyzickejšia a rýchlejšia,“ skonštatoval Cash.

Mats Wilander uviedol, že ako súčasný tenisový analytik Eurosportu sa nerád pozerá na hru absolútnej špičky, ale skôr hráčov, ktorí sa na najlepších doťahujú z druhej vlny. Najlepší tenista na pozeranie je podľa neho Švajčiar Stan Wawrinka, ktorý vo finále Roland Garros v Paríži uštedril neohrozenej svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi jedinú tohtoročnú prehru na grandslamovom turnaji. „Keď sa Wawrinka dostane do herného tranzu, je radosť pozerať sa ako to švihá z forhendu či jednoručným bekhendom. Platí to však len vtedy, keď hrá svoj najlepší tenis,“ vravel Wilander.

Tak ako sa Pat Cash v roku 1987 triumfom na Wimbledone postaral o to, že Ivan Lendl nikdy neokúsil slasť s víťazným pohárom na „posvätnej“ londýnskej tráve, tak Miloslav Mečíř o rok neskôr zmaril Matsovi Wilanderovi útok na kompletný Grand Slam. Wilander v sezóne 1988 triumfoval na Australian Open, Roland Garros aj US Open, ale na Wimbledone mu stopku už vo štvrťfinále vystavil práve Mečíř.

„Už som mu to aj odpustil, ale na výprask od neho z turnajov v Ríme a Hamburgu 1:6, 1:6 z toho istého roka stále nemôžem zabudnúť. Je to pre mňa nočná mora,“ povedal Wilander. Vzápätí ponúkol nepriamu charakteristiku Mečířovej hry, ktorého na dvorci prezývali aj „veľká mačka“. „Keď som sa pýtal Henriho Leconta, aby mi poradil ako na neho, odvetil, že mám hrať loptičky do miest, kde sa práve nenachádza, ale garancia úspechu to nie je. Mečířova hra mi absolútne nesedela, nemám na neho dobré spomienky. A kde sa vlastne teraz nachádza?“ spýtal sa so smiechom Wilander. Spolusediaci Yannick Noah nemenej žartovne odpovedal: „Asi je zasa na rybačke.“

Trio niekdajších velikánov sa v krátkosti vyslovilo aj k tomu, čo by zmenili na tenisových pravidlách. Wilander by zrušil opakovanie prvého podania v prípade, že sa loptička dotkne siete, ale prejde na vymedzenú časť súperovej strany kurtu, Cash by sa zasadil za to, aby sa už nezdokonaľovali tenisové výplety. Vysvetlil to takto: „Súčasné výplety umožňujú liftovať údery oveľa viac ako predtým. Napríklad aj to, aby Murray preloboval Karloviča počas tvrdej výmeny na tráve.“

Yannick Noah by zasa odporučil povinné mikrofóny pre hráčov počas zápasov na dvorci. „Napríklad Murrayho šomranie popod nos by bolo celkom zaujímavé,“ vysvetlil Noah, šampión Roland Garros 1984. Muž, ktorý popri tenisovej kariére urobil aj tú spevácku, bol absolútne bezprostredný. Napríklad aj na cigaretke po tlačovej besede, keď mu vôbec neprekážal dážď, ale ochotne sa fotil, podpisoval či debatoval s novinármi. „Verím, že zajtra prídu ľudia a bude zábava. My sa budeme snažiť im niečo ukázať,“ sľúbil Noah.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan LendlKarolína SchmiedlováMiloslav MečířNovak DjokovičPetra KvitováRafael NadalStan Wawrinka