Český poslanec vyrobil škandál: Utečenci sú spodina a špina!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V nákladiaku so slovenskými nápismi našli desiatky mŕtvych utečencov
Rakúska polícia našla vo štvrtok na diaľnici v odstavenom nákladnom aute so slovenskými nápismi a maďarskými značkami desiatky mŕtvych utečencov. Vozidlo patriace prevádzačom bolo už dlhšie odstavené na úseku diaľnice A4 pri obci Parndorf, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy. Políciu na miesto privolali pracovníci diaľničnej správy, ktorým sa nákladné auto v odstavnom pruhu zdalo byť nápadné. Spoločnosť HYZA uviedla, že auto jej už nepatrilo. Odpredali ho spoločne s ďalšími dvadsiatimi vozidlami v rokoch 2013 - 2014. Foto: SITA/AP

PRAHA 31. augusta (WEBNOVINY) – Poslanec zastupiteľstva českého mesta Liberec za KDU-ČSL Daniel Kalenda spôsobil škandál výrokmi na svojom facebookovom profile.

Nemali byť blbí, napísal Kalenda

Obul sa totiž do migrantov, ktorých telá sa našli minulý týždeň v nákladnom aute na rakúskej diaľnici. Za jeho výroky mu teraz hrozí vylúčenie zo strany.

„Bože, 71 mŕtvych na diaľnici v Rakúsku. A máme plakať? Vraj im došiel vzduch hneď, ako sa zavreli dvere. A čo má byť? Tak nemali byť blbí a nemali do toho kamióna liezť,“ napísal Kalenda, člen okresného výboru a celoštátnej rozhodcovskej komisie strán, ktorého v pondelok citoval spravodajský portál Lidovky.cz.

Kalenda ďalej uviedol, že mu utečencov vôbec nie je ľúto. „Je to spodina, špina a živel, čo sem nepatrí. A kto im pomáha, nech si ich vezme domov a živí si ich sám, keď je anjel štedrosti a samaritán! Ja túto krajinu ani Európu sčernieť nenechám!“ napísal na sociálnej sieti Kalenda.

Kalenda rezignoval na obe funkcie

Jeho výrok vyvolal zdesenie aj v rámci jeho vlastnej strany. Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sa podľa stránky Lidovky.cz od tohto názoru dištancoval. Sám Kalenda sa k záležitosti nechce vyjadrovať, uviedla hovorkyňa strany Petra Hrušová.

„Názorová pluralita je úplne v poriadku, tú nikto netrestá, ale končí sa tam, kde sa dostávame za hranu toho, čo je a nie je v súlade so základnými princípmi našej politiky,“ povedal novinárom Bělobrádek.

Obrazom: V nákladiaku so slovenskými nápismi našli desiatky mŕtvych utečencov

Kalenda, ktorý sa na svojom blogu prezentuje ako ľudovec s citom pre sociálnu zodpovednosť, svoj výrok už zmazal a nevyberané vyjadrenia podľa webu iDNES.cz ospravedlňoval požitím alkoholu. „K včerajšiemu dňu som rezignoval na obe funkcie a nebudem sa k tomu ďalej vyjadrovať,“ uviedol Kalenda.

Jeho prejav bude mať napriek tomu dohru aj na utorňajšom celoštátnom výbore KDU-ČSL, kde sa bude rokovať o jeho ďalšom zotrvaní v strane. Podľa europoslanca Pavla Svobodu navrhne generálny tajomník strany Kalendovo vylúčenie.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia