Kim Čong-un odvolával funkcionárov, zle odhadli Južnú Kóreu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kim Čong un
Foto: SITA/ AP

SOUL 29. augusta (WEBNOVINY) – Severokórejský vodca Kim Čong-un odvolal z funkcií viacerých popredných predstaviteľov vládnucej štátostrany. Oznámili to v piatok oficiálne médiá Pchjongjangu, ktoré citovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Oznámenie prichádza niekoľko dní po uzavretí dohody medzi oboma kórejskými štátmi, vďaka ktorej sa podarilo zmierniť mimoriadne vyhrotenú situáciu na Kórejskom polostrove.

O funkcie prišli riešitelia krízy Severu s Juhom

Funkcií boli zbavení niekoľkí členovia dôležitého straníckeho orgánu, takzvanej Ústrednej vojenskej komisie, ktorá dozerá na riešenie súčasnej krízy vo vzťahoch medzi Soulom a Pchjongjangom. Súčasne boli vymenovaní noví členovia komisie. Dôvody, ktoré viedli k odvolaniu činiteľov, ani ich mená neboli zverejnené.

Pozorovatelia v Soule sa však domnievajú, že Kimovo rozhodnutie môže súvisieť s nedávnym výbuchom pozemnej míny v takzvanom demilitarizovanom pásme, ktorá odtrhla nohy dvom juhokórejským vojakom.

Kóreám opäť hrozil vojenský konflikt

Incident zo 4. augusta spustil sériu vzájomných odvetných krokov, ktoré doviedli obe Kórey na pokraj vojenského konfliktu. Podľa agentúry AP mohol byť vodca nespokojný s tým, že členovia komisie neodhadli, ako rázne bude Južná Kórea reagovať na nastraženie míny.

Soul po explózii obnovil činnosť sporných ampliónov, vysielajúcich propagandu cez hranicu do Severnej Kórey. KĽDR pohrozila útokmi v prípade, ak nedôjde k vypnutiu ampliónov, a uviedla svoju armádu do stavu bojovej pohotovosti. Došlo pritom aj k vzájomnej výmene delostreleckej paľby v pohraničí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Kim Čong-un