'Nepolapiteľný' vodca Talibanu je mŕtvy, potvrdili to úrady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Muhammad mulla Umar
Vodca Talibanu údajne podľahol ťažkej chorobe pred dvoma alebo tromi rokmi v Pakistane. Foto: SITA/AP

KÁBUL 29. júla (WEBNOVINY) – Afganská vláda v stredu potvrdila úmrtie vodcu fundamentalistickej organizácie Taliban mullu Muhammada Umara s tým, že zomrel pred vyše dvoma rokmi v Pakistane.

„Vláda Afganskej islamskej republiky s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje potvrdzuje, že mulla Muhammad Umar, vodca Talibanu, zomrel v apríli 2013 v Pakistane,“ oznámila kancelária afganského prezidenta, ktorú citovala agentúra Reuters.

„Vláda Afganistanu verí, že pôda pre afganské mierové rokovania je v súčasnosti viac pripravená, než bola kedykoľvek predtým, a z tohto dôvodu vyzýva všetky opozičné ozbrojené skupiny, aby sa chopili príležitosti a pridali sa k mierovému procesu,“ dodáva vyhlásenie.

Zomrel za podozrivých okolností

Úmrtie samotárskeho vodcu Talibanu potvrdila tiež afganská tajná služba. Hovorca Národného bezpečnostného riaditeľstva Abdul Hassíb Seddíkí doplnil, že Umar skonal v apríli 2013 v nemocnici v pakistanskom meste Karáči.

„Oficiálne potvrdzujeme, že je mŕtvy,“ povedal pre agentúru AP s tým, že zomrel za podozrivých okolností. „Máme to potvrdené z viacerých zdrojov,“ dodal. „Bol chorý. Stále však s určitosťou nevieme, či zomrel v dôsledku svojej choroby, alebo z iného dôvodu. Stále to vyšetrujeme,“ povedal Seddíkí pre agentúru DPA.

Muhammad mulla Umar
Foto: SITA/AP

Stredajšie oznámenie zaznelo dva dni pred plánovaným druhým kolom oficiálneho mierového dialógu medzi afganskou vládou a Talibanom v Pakistane.

Pakistanský denník Express Tribune v správe o Umarovom úmrtí informoval, že zomrel na tuberkulózu, pričom sa odvolával na člena rady ústredného vedenia Talibanu.

„Bol pochovaný na afganskej strane hranice,“ citovali noviny nemenovaný zdroj. „Syn mullu Muhammada Umara identifikoval telo svojho otca,“ dodal zdroj s tým, že najvyššia rada Talibanu zvolala zasadnutie s cieľom zvoliť nového vodcu hnutia.

V boji proti Sovietom prišiel o oko

Podľa životopisu vydaného Talibanom v apríli tohto roka sa „nepolapiteľný“ mulla Umar narodil v roku 1960 v juhoafganskej provincii Kandahár. Džihádistom sa stal v dôsledku invázie sovietskych vojsk do Afganistanu z roku 1979. V bojoch so Sovietmi bol štyrikrát zranený, pričom prišiel o jedno oko.

Biografia sa nezmieňuje o tom, kde sa Umar nachádzal. Píše sa v nej len to, že vedie jednoduchý život, nevlastní dom ani bankový účet v zahraničí a pozorne sleduje každodenné dianie v Afganistane a vo svete. Spojené štáty vypísali za chytenie Umara, ktorý sa od americkej invázie v Afganistane z roku 2001 ukrýval na neznámom mieste, odmenu vo výške desať miliónov amerických dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Muhammad Umar