Terorizmus nás nezastraší, povedal na výročie útokov Cameron

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Londýn si pripomína 10 rokov od teroristických útokov na metro a autob
Teroristické útoky v Londýne z roku 2005 si vyžiadali 52 mŕtvych a 700 zranených z radov civilistov. Všetky atentáty v súpravách metra a autobuse spáchali štyria samovražední útočníci, mladí britskí moslimovia. Foto: SITA/AP

LONDÝN 7. júla (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron viedol v utorok smútočný obrad pri príležitosti dnešného desiateho výročia teroristických útokov na londýnske metro v centre britskej metropoly, pri ktorých prišlo o život 52 ľudí a stovky utrpeli zranenia.

„Dnes sa schádza celá krajina, aby si spomenula na obete jedného z najkrvavejších teroristických činov na britskej pevnine,“ povedal Cameron pred odchodom na obrad, ktorý sa konal v londýnskom Hyde Parku pri pamätníku na udalosti zo 7. júla 2005.

Terorizmom sa Briti nenechajú zastrašiť

Minulotýždňový útok na turistov v Tunisku, pri ktorom zomrelo medzi 38 dovolenkármi aj 30 Britov, je podľa neho pripomienkou na to, že „hrozba z terorizmu zostáva naďalej reálna i smrtiaca“. „Terorizmom sa však nenecháme nikdy zastrašiť,“ pokračoval premiér, ktorého citovala agentúra DPA.

Cameron sa zaviazal, že jeho krajina bude aj naďalej robiť všetko pre to, aby sa „ochraňovaním zraniteľných myslí mládeže pred myšlienkami extrémistickej viery a presadzovaním hodnôt tolerancie, lásky a rešpektu“ zabezpečila bezpečnosť britskej verejnosti.

Vence k pamätníku spolu s Cameronom kládli londýnsky starosta Boris Johnson a komisár Metropolitnej polície Bernard Hogan-Howe. V Británii sa v utorok uskutoční viacero spomienkových ceremoniálov vrátane podujatia v londýnskej Katedrále sv. Pavla za účasti princa Williama.

Zahynuli desiatky ľudí, stovky utrpeli zranenia

Pri teroristických útokoch na londýnske metro a autobus pred desiatimi rokmi zahynulo v Británii 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili v ono letné ráno na stanici King’s Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu.

Išlo o najvražednejší útok v Londýne od druhej svetovej vojny. Najprv to v ten deň vyzeralo na nehodu, ale neskôr sa ukázalo, že Londýn sa 7. júla 2005 stal terčom série teroristických útokov.

Obrazom: Londýn si pripomína 10 rokov od teroristických útokov na metro a autobus

– 09:49 Dopravná polícia sa dozvedela o „technickom probléme“ vo finančnej štvrti pri stanici metra Liverpool Street.

– 10:15 Prvá správa o výbuchu v metre.

– 10:24 Dopravná polícia prvýkrát informovala o zranených.

– 10:33 Hlásený bol ďalší „incident“ na zastávke metra Edgewater. Premávka londýnskej podzemnej dráhy sa zastavila.

– 10:41 Informácie o incidentoch v staniciach King’s Cross, Old Street a Russell Square.

– 11:02 Scotland Yard hovoril o „vážnych udalostiach“.

– 11:14 Hlásený bol výbuch v poschodovom autobuse.

– 11.24 Scotland Yard informoval o „viacerých explóziách“.

– 11:53 Britský minister vnútra Charles Clarke informoval o ťažko zranených.

– 12:07 V Londýne prestali premávať autobusy.

– 13:00 Vtedajší britský premiér Tony Blair vyhlásil na summite G8 v Škótsku, že Londýn sa stal terčom teroristických útokov a oznámil, že sa vracia do hlavného mesta.

K zodpovednosti sa prihlásili islamisti

K zodpovednosti za útoky sa prihlásila skupina označujúca sa ako „Tajná organizácia džihádu a al-Káidy v Európe“. Skupina zverejnila svoje priznanie v internetovom vyhlásení na nemenovanej islamistickej stránke, kde uviedla, že útoky sú odvetou za vojenskú účasť Británie v Iraku a Afganistane. Zároveň varovali vlády Dánska a Talianska, že im hrozí „rovnaký trest“, ak nestiahnu svojich vojakov z Iraku a Afganistanu.

Teroristické útoky si vyžiadali 52 mŕtvych a 700 zranených z radov civilistov. Všetky atentáty v súpravách metra a autobuse spáchali štyria samovražední útočníci, mladí britskí moslimovia. Britskí experti na terorizmus označili tieto útoky za mimoriadne dobre koordinovanú akciu namierenú proti civilným cieľom.

Celkovo vybuchlo šesť bômb

Počet výbuchov stanovila londýnska metropolitná polícia na šesť. Železničná polícia potvrdila, že na jednej zo staníc metra sa našla výbušná nálož. Vysoký izraelský predstaviteľ informoval, že Scotland Yard dostal niekoľko minút pred výbuchmi varovanie pred možnými teroristickými útokmi. Prvú porotu v Londýne, ktorá sa na verdikte nedokázala dohodnúť, 1. augusta 2008 rozpustili. Obvinení zostali vo väzbe.

Mohammeda Shakila a Waheeda Aliho – spolu s ďalším obvineným Sadeerom Saleemom – britský súd v prvom procese s obvinenými 28. apríla 2009 zbavil obvinenia z konšpirácie pri príprave smrtiacich explózií. Prvých dvoch menovaných však zároveň uznal za vinných z plánovania účasti na teroristickom výcvikovom tábore v Pakistane, kam chceli v čase zatknutia v marci 2007 odísť.

Pamätník pre obete útokov

Rodiny obetí teroristického útoku na londýnsku verejnú dopravu z júla 2005 predstavili 1. augusta 2008 návrh pamätníka s 52 oceľovými stĺpmi, ktoré pripomínajú každého zo zavraždených. Dielo odhalili 7. júla 2009, v deň štvrtého výročia útokov.

Päťdesiatdva pilierov pripomína v londýnskom Hyde Parku rovnaký počet obetí z radov civilistov teroristických útokov na miestnu verejnú hromadnú dopravu.

Oceľové piliere s výškou 3,5 metra stoja vo viacerých zoskupeniach, aby tak symbolizovali rôzne dejiská útokov. Polovica z nich pripomína obete z metra neďaleko zastávky King’s Cross. Na všetkých pilieroch sú uvedené dátum, čas a miesto útoku. Mená všetkých obetí figurujú na susednej pamätnej tabuli.

Video: Teroristické útoky v Londýne

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris JohnsonDavid CameronTony Blair