USA normalizujú vzťahy, Kuba už nepodporuje terorizmus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Capitol kongres
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 29. mája (WEBNOVINY) – Spojené štáty v piatok formálne vyškrtli Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus, čím odstránili jednu z kľúčových prekážok pri normalizácii diplomatických vzťahov oboch krajín.

Americký prezident Barack Obama už 14. apríla informoval Kongres o rozhodnutí vyškrtnúť Kubu zo tohto zoznamu. Argumentoval vtedy tým, že Kuba za posledných šesť mesiacov neposkytla žiadnu podporu medzinárodnému terorizmu a prisľúbila, že medzinárodný terorizmus nebude podporovať ani v budúcnosti.

Kongres mal následne 45 dní na to, aby prezidentovo rozhodnutie preskúmal. Lehota na rozhodnutie uplynula v piatok a keďže zákonodarcovia námietky nevzniesli, Kongres rozhodnutie podporil. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo zahraničia.

Spojené štáty Kubu z podpory terorizmu už dlho neobviňujú. Obama spolu s kubánskym prezident Raúlom Castrom oznámili oteplenie vo vzájomných vzťahoch krajín v decembri 2014. Odvtedy dával americký prezident najavo svoju ochotu krajinu zo zoznamu vyškrtnúť. S konečným rozhodnutím však dlho váhal, pre viaceré sporné otázky vo vzťahu s krajinou, najmä v oblasti ľudských práv.

Vyškrtnutie Kuby zo zoznamu by mohlo znamenať znovuotvorenie veľvyslanectiev oboch krajín v Havane a vo Washingtone. Kube by opatrenie tiež mohlo uľahčiť vykonávanie medzinárodných transakcií, keďže pre banky z dôvodu umiestnenia na zozname doteraz predstavovala isté riziko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama