Prímerie sa porušuje, USA začali výcvik ukrajinských síl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Východ Ukrajiny je pod paľbou, ľudia sú v úkrytoch
Nová dohoda o prímerí na Ukrajine je výsledkom štvrtkových rokovaní v bieloruskom Minsku za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, jeho ruského náprotivka Vladimira Putina, francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, Ukrajina, 17. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

KYJEV 20. apríla (WEBNOVINY) – Proruskí separatisti pokračovali v noci z nedele na pondelok až do ranných hodín s ostreľovaním pozícií ukrajinskej armády na východe Ukrajiny, najmä v okolí mesta Mariupoľ. Ako informoval server Ukraine Today, najhoršia situácia bola v okolí dediny Šyrokyne, ktorá leží hneď pri Mariupole. Podľa ukrajinskej armády povstalci strieľali aj ťažkými zbraňami, ktoré mali podľa dohody z Minsku už stiahnuť z bojových línií.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Strany sa obviňujú navzájom

Za posledných 24 hodín zaznamenal Kyjev najmenej 50 porušení prímeria zo strany separatistov. Povstalci, naopak, obviňujú zo streľby ukrajinské jednotky. Na Šyrokyne údajne dopadlo asi 400 granátov odpálených z vládnych pozícií. Ukrajinská armáda nehlási žiadne obete, na strane povstalcov zomrel jeden gruzínsky bojovník.

Kyjev sa obáva, že separatisti plánujú novú ofenzívu s cieľom obsadiť prístav Mariupoľ pri Azovskom mori. Jeho získanie by otvorilo najkratšiu pozemnú cestu z Ruska na anektovaný Krym. Ukrajinská armáda už stavia okolo Mariupoľa opevnenie, ktoré má byť hotové do 9. mája.

USA začali na Ukrajine oficiálny výcvik

Americké a ukrajinské sily už oficiálne začali vojenské cvičenie s cieľom posilniť ukrajinskú obranu. Na vojenskej základni v západoukrajinskom meste Ľvov ukrajinský prezident Petro Porošenko povedal, že vojenské sily museli byť prebudované od základu, aby „vedeli odolávať medzinárodnému vojenskému nebezpečenstvu“. Cvičenie vyvolalo nahnevanú reakciu Ruska, ktoré ho nazvalo „potenciálnym dôvodom destabilizácie“.

Podľa posledných údajov si konflikt na Ukrajine vyžiadal najmenej 6000 obetí na životoch, ďalších 15 000 osôb utrpelo zranenia. Pred bojmi opustilo svoje domovy najmenej 1,2 milióna ľudí.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko