V Kyjeve zabili novinára i politika, boli kľúčovými svedkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Janukovyč
Foto: SITA/AP

KYJEV 15. apríla (WEBNOVINY) – Dvojica maskovaných mužov vo štvrtok popoludní v Kyjeve zavraždila Olesa Buzynu. Na ukrajinského novinára, ktorý bol známy svojimi proruskými názormi strieľali z okolo prechádzajúceho auta.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Buzyna a Kalašnikov boli kľúčový svedkovia

Poradca ministra vnútra Anton Heraščenko vo svojom príspevku na sieti Facebook uviedol, že 45-ročný Buzyna bol kľúčovým svedkom v trestnom konaní súvisiacom s proruskými protestmi v Kyjeve zo začiatku roka 2014, ktoré mali byť protiváhou masovým prozápadným demonštráciám vedúcim k zosadeniu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča.

Zavraždený novinár do marca pôsobil ako šéfredaktor vplyvného denníka Sevodňa, pričom ako dôvod odstúpenia z funkcie spomenul snahy o cenzúru. V roku 2012 sa uchádzal o kreslo v parlamente za stranu Ruský blok hlásajúcu spojenie Ukrajiny s Ruskom. Bol považovaný viac za aktivistu ako za novinára.

Kalašnikov mal množstvo informácií o financovaní Antimajdanu

V stredu večer našli zastreleného aj bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Olega Kalašnikova, ktorý bol členom Strany regiónov exprezidenta Viktora Janukovyča. Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva Anton Geraščenko povedal, že 52-ročný Kalašnikov mal nepochybne množstvo informácií o financovaní Antimajdanu, sérii demonštrácií, ktoré boli protikladom k prozápadným protestom vedúcich k zosadeniu Janukovyča. Geraščenko naznačil, že práve tieto informácie by mohli byť motívom vraždy.

„Niet pochýb o tom, že zosnulý vedel veľa o tom, kto a akým spôsobom financoval Antimajdan… Teraz si tieto tajomstvá vezme do hrobu,“ povedal Geraščenko. Kalašnikova našli zastreleného o 19:20 miestneho času (18:20 SEČ) v jeho dome v Kyjeve. Polícia prípad vyšetruje, pričom podľa informácií agentúry AP zatiaľ nie je zrejmé či išlo o vraždu alebo samovraždu.

V priebehu posledných dvoch mesiacov zomrelo za rozličných okolností už minimálne šesť predstaviteľov bývalej Jankukovyčovej vlády. K udalosti sa medzičasom vyjadril aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Oznámil nariadenie „rýchlo a transparentne“ vyšetriť smrť Buzynu aj Kalašnikova. Porošenkov ruský náprotivok Vladimir Putin v štvrtkovej televíznej besede označil Buzynov prípad za politickú vraždu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro PorošenkoViktor JanukovyčVladimir Putin