Holanďania hľadajú svedkov pádu malajzijského lietadla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boeing 777
Vrak civilného lietadla, ktoré spadlo na ukrajinsko-ruských hraniciach. Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 30. marca (WEBNOVINY) – Holandská prokuratúra v pondelok oficiálne oznámila hľadanie svedkov, ktorí by mohli potvrdiť teóriu o minuloročnom zostrelení malajzijského lietadla raketou typu BUK.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Holanďania, ktorí vedu medzinárodné vyšetrovanie júlového zrútenia stroja s takmer 300 ľuďmi na východe Ukrajiny, dúfajú v potvrdenie predbežných zistení očitým svedka priamo z okolia miesta nešťastia. Hľadajú preto niekoho, kto má informácie o „doprave, obsluhe a streľbe z ruského raketového systému BUK v regióne Donbas“.

Ako však podotýka vo svojom vyhlásení, „výzva neznamená, že polícia a prokurátori s určitosťou uzavreli príčinu zrútenia letu MH17, keďže na to je potrebné ďalšie vyšetrovanie“.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov, ktorých podľa neho priamo podporuje vláda v Moskve, tá to však odmieta.

Obrazom: Experti prehľadávali trosky boeingu

Nájdené telá obetí a trosky stroja zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Predbežná správa o okolnostiach pádu lietadla hovorí o poškodení plášťa stroja počas letu množstvom objektov letiacich vysokou rýchlosťou. Konečná správa by mala vyjsť na jeseň.

Obrazom: Na Ukrajine zostrelili malajzijské lietadlo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia