Posledné minúty v zrútenom Airbuse: Preboha, otvor tie dvere

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi na palube
Záchranári pracujú na troskách havarovaného Airbusu nemeckých aerolínií. Stroj Airbus A320 letel zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu a havaroval vo francúzskych Alpách vo výške asi 2000 metrov. (24. marec 2015) Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – „Preboha, otvor tie dvere,“ kričal cez zatvorené dvere pilotnej kabíny kapitán Patrick Sondheimer na kopilota Andreasa Lubitza. Osudové momenty pred haváriou Airbusu A320 vo francúzskych Alpách približuje prepis zvukového záznamu z čiernej skrinky, ktorý v nedeľu zverejnil Daily Mirror s odvolaním sa na nemecký denník Bild.

Lubitz posielal kapitána na toaletu

Na zázname je najprv počuť, ako sa Sondheimer ospravedlňuje cestujúcim za 26-minútový oneskorený štart z Barcelony a sľubuje, že sa budú snažiť doletieť do Düsseldorfu načas.

V nasledujúcich minútach po štarte kapitán normálne komunikuje s kopilotom Lubitzom a nič nenasvedčuje tomu, že na palube letu 4U9525 nízkonákladovej spoločnosti Germanwings nastane nejaká dramatická situácia a bude musieť bojovať o svoj život a o životy ďalších ľudí na palube.

Lubitz uisťuje Sondheimera, že môže kľudne odísť na toaletu, pretože to v metropole Katalánska pred odletom nestihol.

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Alarm upozorňoval na rýchle klesanie

Tri minúty pred pol jedenástou Airbus vystúpal do výšky 38-tisíc stôp (11,6 kilometra) a kapitán vyzýva Lubitza, aby pripravil lietadlo na pristátie.

Jeho odpovede na kapitánove otázky už boli stručné a jednoslovné „Snáď“ či „Uvidíme.“ Keď pripravil stroj na pristátie opäť uistil Sondheimera, že môže ísť na toaletu. O dve minúty kapitán hovorí: „Môžes prevziať riadenie.“ Posunulo sa sedadlo a dvere pilotnej kabíny sa poslednýkrát otvorili a následne zatvorili.

Lietadlo začína klesať, o 10:32 sa s ním neúspešne snaží spojiť letová kontrola. V tej chvíli sa pilotnou kabínou ozýva alarm, ktorý upozorňuje na náhle klesanie. Vzápätí je počuť búchanie na dvere kokpitu a kričiaceho kapitána, ktorý dôrazne vyzýva Lubitza, aby mu otvoril. Na zázname je počuť aj prvé výkriky cestujúcich a o 10:35 aj ďalšie hlučné búchanie na dvere pilotnej kabíny. Podľa predošlých správ kapitán robil, čo mohol a mal použiť aj sekeru.

O ďalšiu minútu zaznelo z kokpitu varovanie „Zem, stúpaj, stúpaj“. Sondheimer opäť kričí na Lubitza: „Otvor tie poondiate dvere.“ Lietadlo ide prudko k Zemi, o 10:38 je počuť dýchanie kopilota Ludvitza a o dve minúty neskôr už len krik cestujúcich. Airbus A320 v rýchlosti vyše 700 km/h naráža do úbočí francúzskych Álp.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GermanwingsWBN