Status na Facebooku urobil hrdinu z kapitána Germanwings

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Germanwings
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Status na sociálnej sieti urobil hrdinu z kapitána nízkonákladovej spoločnosti Germanwings Franka Woitona. Deň po havárii Airbusu A320 vo francúzskych Alpách urobil tento 48-ročný muž nečakaný krok a jedna z cestujúcich sa o tento zážitok podelila na Facebooku.

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Status má takmer 330-tisíc lajkov

Britta Englischová nastupovala na stredajší let Germanwings z Hamburgu do Kolína so zmiešanými pocitmi. V tom čase ešte nebolo jasné, čo bolo príčinou pádu airbusu v Alpách.

„Kapitán každého cestujúceho osobne pozdravil a pred štartom predniesol príhovor, nie však z kokpitu, ale priamo pred nimi. Hovoril o tom, že aj posádka má nepríjemné pocity, nešťastie ju zasiahlo, ale všetci sú tu dobrovoľne a o tom, že aj posádka má rodinu a tak urobí všetko preto, aby večer mohli byť s nimi. Po týchto slovách nastalo úplné ticho a potom všetci cestujúci začali tlieskať. Chcela by som tomuto kapitánovi poďakovať za to, že pochopil, na čo všetci mysleli a za to, že sa mu podarilo, aby som mala prinajmenšom ja dobrý pocit,“ napísala Englischová na sociálnej sieti. Status má takmer 330-tisíc lajkov a skoro 20-tisíc zdieľaní.

Status
Foto: print screen Facebook.com

V stredu mal mať voľno

Woiton sa o svojej popularite na Facebooku dozvedel až keď ho kontaktovali z denníka Die Welt. Má dve deti a je vášnivým pilotom. Výcvik získal pri námorníctve a pred odchodom do civilu bol trikrát nasadený v boji a hovorí o sebe, že aj v ťažkých podmienkach zachová pokoj.

V stredu mal mať voľno, ale keď videl, ako sú kolegovia zničení z pádu lietadla a viacerí odmietli letieť, prihlásil sa do služby dobrovoľne. „Chcel som pomôcť,“ hovorí pre Die Welt a dodáva, že v taký deň bolo dôležité, aby kapitán stál pri dverách, keď cestujúci nastupujú do lietadla.

Ľudia mu pri nastupovaní do lietadla podávali ruky a kondolovali posádke. „Keď mi dve dievčatá povedali ‚leťte opatrne,‘ vedel som, že pasažierov musím povzbudiť,“ uviedol. Podľa vlastných slov hovoril bez prípravy, čo mu prišlo na um. Po úspešnom pristáti v Kolíne mu ďakovali, že sa počas letu cítili dobre.

Na Woitona je hrdá aj spoločnosť Germanwings. „Je to zodpovedný kapitán a v ťažkej situácii urobil to, čo bolo správne.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GermanwingsWBN