Vojaka USA, ktorého väznil Taliban, obvinili z dezercie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaka USA, ktorého zadržiaval Taliban, obvinili z dezercie
Amerického vojaka Bowea Bergdahla, ktorého minulý rok po piatich rokoch zajatia prepustili militanti v Afganistane, formálne obvinili z dezercie a zbabelého chovania. Foto: SITA/AP

FORT BRAGG 26. marca (WEBNOVINY) – Amerického vojaka Bowea Bergdahla, ktorého minulý rok po piatich rokoch zajatia prepustili militanti v Afganistane, v stredu formálne obvinili z dezercie a zbabelého chovania.

Jeho prípad bude teraz predmetom predbežného vypočúvania, ktoré stanoví, či vojaka postavia pred špeciálny vojenský súd. Pokiaľ by ho súd uznal vinným, hrozí mu až doživotie, informovala v stredu armáda.

Bergdahl zmizol po absolvovaní rannej hliadky 30. júna 2009 z vojenského stanovišťa v provincii Paktiká na východe Afganistanu, pričom za sebou zanechal svoju vojenskú výzbroj aj výstroj. Následne ho zajal Taliban.

Dvadsaťosemročný Bergdahl sa dostal na slobodu v máji po tom, ako sa podarilo dohodnúť jeho prepustenie prostredníctvom kontroverznej výmeny zajatcov. Na celej operácii sa v spolupráci s americkou diplomaciou podieľal najmä Katar.

Ten súhlasil s prijatím piatich väzňoch, ktorých Američania zadržiavali v kontroverznom zariadení Guantánameo na Kube. Išlo o hlavnú podmienku členov Talibanu na prepustenie seržanta Bergdahla. Ten prežil vo svojom afganskom zajatí päť rokov, pričom sa podľa vlastných údajov niekoľkokrát neúspešne pokúsil o útek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bowe Bergdahl