Obrazom: V Moskve zastrelili známeho Putinovho kritika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boris Nemcov
Borisa Nemcova zastrelili keď kráčal po moste cez rieku Moskva aj s ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. Foto: SITA/AP

MOSKVA 28. februára (WEBNOVINY) – V Moskve v piatok večer zastrelili bývalého ruského vicepremiéra a známeho kritika prezidenta Vladimira Putina Borisa Nemcova. Podľa polície neznámy útočník ho z automobilu štyrikrát strelil do chrbta.

Nemcov pred vraždou odsúdil Putinovu politiku

Incident sa stal v centre metropole, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. Vraždu okamžite odsúdil Kremeľ aj prezident Putin, ktorý nariadil vyšetrovanie pod prezidentskou kontrolou.

Nemcov pár hodín pred vraždou poskytol rozhlasový rozhovor, v ktorom odsúdil „šialenú a agresívnu“ Putinovu politiku. Podľa Putina môže ísť o nájomnú vraždu, ktorá má byť provokáciou pred plánovaným protivládnym protestom, ktorý mal Nemcov v nedeľu viesť.

Organizátori protest zrušili a zvolali do centra Moskvy spomienkové zhromaždenie. Už v počas soboty stovky ľudí prišli na miesto Nemcovovej vraždy, kam položili kvety

Obrazom: Vražda Borisa Nemcova v centre Moskvy

Merkelová a Obama vyzvali na rýchle vyšetrovanie

Nemcov patril už 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa. „Je nepredstaviteľné, že líder opozície bol zastrelený za hradbami Kremľa. Je len jedna verzia – zastrelili ho za to, že hovoril pravdu,“ povedal expremiér a ďalší líder opozície Michail Kasjanov.

K vražde sa vyjadril aj americký prezident Barack Obama, ktorý vyzval na rýchle, transparentné a nestranné vyšetrenie prípadu. Ako povedal, „Rusi prišli o jedného z najväčších ochrancov ich práv.“

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ocenila odvahu Nemcova a vyzvala na dôsledné vyšetrenie jeho smrti. Ruský exprezident Michail Gorbačov pokladá vraždu podobne ako Kremeľ za provokáciu s cieľom destabilizovať Rusko.

V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
Foto: SITA/AP
V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováBarack ObamaBoris NemcovMichail GorbačovVladimir Putin