Veľká Británia a Pentagon pošlú vojakov na Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Britský premiér David Cameron oznámil, že vyšle na Ukrajinu vojakov. Foto: SITA/AP

LONDÝN 25. februára (WEBNOVINY) – Americká armáda v utorok potvrdila plán vyslať na Ukrajinu svojich vojakov s cieľom poskytnúť tamojším ozbrojeným silám lekársky výcvik pre ošetrovanie zranených na bojisku.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Spojené štáty tak konajú v snahe pomôcť Kyjevu v boji proti proruským povstalcom na východe Ukrajiny. Na západ Ukrajiny by malo budúci týždeň prísť maximálne desať amerických vojakov. Ich úlohou bude pripraviť ukrajinských vojakov na ďalšie vyučovanie pohotovostnej medicíny počas pobytu na fronte.

Pomoc prisľúbila aj Británia

Pomoc Ukrajine v utorok prisľúbila aj Británia a to v podobe 75 vojakov. Operovať majú mimo bojových zón. Britský premiér David Cameron varoval pred Ruskom, ktoré bude mať podľa neho v prípade neohrozeného postavenia destabilizujúci účinok na ďalšie krajiny.

Počas vystúpenia na pôde parlamentu nevylúčil, že Británia v budúcnosti poskytne Ukrajine zbrane, za prístup uprednostňovaný v súčasnosti však označil poskytovanie takzvanej nesmrtiacej podpory.

Vojaci sa budú držať mimo frontových línií

„V priebehu budúceho mesiaca sa chystáme nasadzovať (na Ukrajine) britský obslužný personál, aby poskytoval poradenstvo a výcvik v taktickom spravodajstve, logistike či zdravotnej starostlivosti,“ povedal Cameron. „Budeme tiež rozvíjať delostrelecký výcvikový program s Ukrajincami, aby sme zlepšili odolnosť ich síl.“

Premiér pritom zdôraznil, že Briti sa budú zdržiavať ďaleko od frontových línií a nebudú sa zapájať do žiadnych bojových operácií. „Ak sa nepostavíme Rusku, dlhodobo to bude pre nás všetkých hlboko poškodzujúce, pretože budeme svedkami ďalšej destabilizácie. Nabudúce to bude Moldavsko alebo jeden z Pobaltských štátov,“ tvrdí Cameron.

Britský minister obrany Michael Fallon v stredu zdôraznil, že účel výcvikovej misie, ktorá sa má začať v polovici marca na žiadosť ukrajinskej vlády, je „prísne vymedzený“. Povedal, že v žiadnom prípade nejde o začiatok širšej intervencie na východe Ukrajiny. „Nevysielame bojové jednotky na Ukrajinu a ani tak neurobíme,“ vyhlásil minister. Dodal tiež, že Británia zvažuje aj žiadosť Ukrajiny o zaslanie zásob a vybavenia, „smrtiacu vojenskú pomoc“ však Kyjevu neposkytne.

Poľsko chce vyslať inštruktorov

Poľsko plánuje na Ukrajinu vyslať inštruktorov, ktorí budú cvičiť ukrajinských vojakov, vyhlásil v stredu poradca poľského ministra obrany Boguslaw Pacek. Finálne rozhodnutie vraj padne v marci.

„Ministerstvo obrany plánuje vyslať poľských inštruktorov, aby tak podporili výcvik ukrajinských poddôstojníkov,“ povedal Pacek agentúre Reuters. Uviedol, že presný počet inštruktorov bude známy v marci, avšak bude sa pohybovať v desiatkach.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski považuje rozhodnutie Británie vyslať na Ukrajinu vojenských poradcov za krok dobrým smerom.

Predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v utorok vyzval na dodanie zbraní ukrajinskej armáde. To by jej podľa neho mohlo pomôcť „ubrániť sa vo vojne s Ruskom“. Európska únia zatiaľ dodávky zbraní na Ukrajinu odmieta a Spojené štáty túto možnosť zvažujú.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiDavid CameronRadoslaw Sikorski