Znepriatelené frakcie v Líbyi si sadnú za rokovací stôl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líbya
Súperiace milície bojujúce o kontrolu nad letiskom v Tripolise sa dohodli na dočasnom prímerí, aby umožnili hasičom zasiahnuť proti obrovskému požiaru, ktorý zachvátil ropné zásobníky po dopade rakety. Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 29. januára (WEBNOVINY) – Znepriatelené líbyjské frakcie, ktorým podliehajú dve vzájomne sa neuznávajúce vlády, vo štvrtok „v zásade“ súhlasili s vedením krízových rokovaní priamo v Líbyi po tom, ako parlament pôsobiaci v Tripolise minulý týždeň pozastavil účasť svojich zástupcov na vyjednávaní v Ženeve pod záštitou OSN.

Líbyjská misia organizácie to uviedla v štvrtkovom vyhlásení zverejnenom po skončení najnovšieho kola dialógu vo Švajčiarsku. Významní zástupcovia tripoliskej vlády a parlamentu, ktoré medzinárodné spoločenstvo považuje za nelegitímne, sa už dávnejšie odmietli na rokovaniach zúčastňovať a požadovali, aby sa konali na území Líbye. Podľa vyhlásenia OSN bude možné požiadavke vyhovieť v prípade, že budú splnené „logistické a bezpečnostné podmienky“.

Líbyjské mestá boli v uplynulých mesiacoch dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Tripolis v auguste ovládla koalícia Líbyjský úsvit, ktorú tvoria protivníci medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády úradujúcej núdzovo z mesta Tobruk na východe krajiny.

Takzvaný Všeobecný národný kongres v Tripolise pozastavil účasť na vyjednávaní po tom, ako sily slúžiace vláde v Tobruku podľa neho prevzali kontrolu nad pobočkou centrálnej banky v meste Bengázi. Druhá strana však tvrdí, že banke spravujúcej životne dôležité príjmy z predaja ropy zabezpečuje iba ochranu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov