Sloboda čelí hrozbe, Freedom House hodnotil aj Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

WASHINGTON 29. januára (WEBNOVINY) – Dodržiavanie princípov demokracie vo svete čelí najväčšej hrozbe za uplynulých 25 rokov. Konštatuje to vo svojej každoročnej správe americká mimovládna organizácia Freedom House. Tá svojom hodnotení dodržiavania slobôd poukazuje na všeobecný pokles vo väčšine hodnotených krajín a všetkých častiach sveta.

V poradí deviata správa úrovne dodržiavania politických práv a občianskych slobôd však konštatuje jednu výnimku – a tou je Tunisko, kde organizácia so sídlom vo Washingtone pozitívne hodnotí najmä ústavu z januára 2014 a minuloročné parlamentné voľby.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Slovensko obstálo na jednotku

Opačným smerom sa podľa nej vybrali vplyvné a hospodársky silné krajiny ako Rusko, Venezuela, Turecko, Thajsko či Maďarsko. Správa špeciálne zdôrazňuje júlový výrok maďarského premiéra Viktora Orbána – „Demokracia nemusí byť nevyhnutne liberálna“.

Práve Maďarsko ako jediná krajina Visegrádskej štvorky dostala v rámci sedembodového hodnotenia dvojku. Slovensko obstálo na jednotku, pričom organizácia vyzdvihuje slobodné prezidentské voľby či úbytok slovných útokov a právnych krokov voči novinárom.

Poukazuje však aj na problémy v súdnictve a nízku dôveru verejnosti v súdny systém. Organizácia poukazuje aj na sťažnosti neheterosexuálnych osôb a diskrimináciu rómskeho obyvateľstva či nízke zastúpenie žien na vrcholových pozíciách.

Venujú sa aj téme terorizmu

Freedom House kritizuje pričlenenie Krymu k Rusku a hovorí aj o ruskej invázii na Ukrajine ako priamom porušení medzinárodných dohôd. V rámci kritiky Egypta poukazuje na spolitizované procesy a prenasledovanie kritikov, pričom za „depresívny symbol nemaskovaného návratu k autoritatívnej vláde“ označil zbavenie obvinení zosadeného prezidenta Husního Mubaraka.

V prípade Turecka organizácia kriticky hodnotí autoritatívne kroky prezidenta Recepa Erdogana a poukazuje aj na pokračujúcu centralizáciu moci v Číne.

Freedom House sa venuje aj aktuálne horúcej téme terorizmu. Jeho nárast podľa organizácie priamo súvisí s rozšírenou korupciou, slabou vládou zákona i chýbajúcimi demokratickými inštitúciami. Výsledkom je podľa Freedom House devastujúci dopad na krajiny ako Irak, Pakistan, Sýria či Nigéria.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia