Video: Povstalci v Jemene zakročili proti demonštrantom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jemen
Šiitskí povstalci tvrdo zakročili voči protestujúcim. Foto: SITA/AP

SANÁ 25. januára (WEBNOVINY) – Šiitskí povstalci okupujúci jemenské hlavné mesto Saná rozohnali demonštrantov, ktorí proti nim protestovali. Bojovníci z vplyvného kmeňa Hautíovcov strieľali do vzduchu a tvrdo zasahovali proti protestujúcim, z ktorých 11 zadržali.

Povstalci označujúci sa za „božích pomocníkov“ zostávajú rozmiestnení v uliciach Saná, kde proti nim v sobotu demonštrovali desaťtisíce ľudí po tom, ako prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí a celá jeho vláda pred dvoma dňami odstúpili. Parlament odložil nedeľné zasadnutie, ktoré sa malo zaoberať rezignáciou Hádího a jeho vlády.

Hádí sa podľa vlastných slov dostal do „slepej uličky“ vo vyjednávaní s Hautíovcami, ktorí ho údajne nútili k politickým ústupkom a napriek jeho ústretovosti odmietli ukončiť blokádu prezidentskej rezidencie a úradu. Odstúpenie prezidenta, ktorý v roku 2011 nahradil dlhoročného autokratického prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, vyvoláva obavy z opätovného rozštiepenia Jemenu.

Ten je známy ako najchudobnejšia arabská krajina sveta a pôsobisko jednej z najnebezpečnejších odnoží extrémistickej siete al-Kájda. Hádí bol úzkym spojencom USA v boji proti al-Kájde, zatiaľ čo Hautíovcov podľa rozšíreného názoru podporuje šiitsky režim v Iráne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať