Islamisti poslali ďalšie video, údajne popravili rukojemníka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

TOKIO 24. januára (WEBNOVINY) – Japonská vláda preveruje pravosť videonahrávky, na ktorej islamisti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) tvrdia, že zabili jedného z dvoch japonských rukojemníkov. Za druhého žiadajú prepustenie zadržaných členov IŠ.

Po zverejnení nahrávky mimoriadne zasadla japonská vláda pod vedením premiéra Šinza Abeho. Video islamisti údajne poslali aj manželke jedného z rukojemníkov. Podľa Abeho je nová správa od IŠ „odporná a neodpustiteľná“. Islamistov opäť vyzval, aby oboch rukojemníkov zadržiavaných v Sýrii prepustili.

V piatok ráno vypršalo 72-hodinové ultimátum na zaplatenie výkupného v sume 200 miliónov dolárov. Islamský štát, ktorý kontroluje rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku, zverejnil v utorok prvé video, na ktorom hrozil zabitím oboch rukojemníkov. Japonská vláda identifikovala rukojemníkov ako 47-ročného Kendžiho Gotu a 42-ročného Harunu Jukavu.

Novinár Goto odišiel v októbri do Sýrie s cieľom zachrániť svojho priateľa Jukavu, ktorý padol do zajatia. Premiér Abe počas návštevy Káhiry 17. januára prisľúbil približne 200 miliónov dolárov v nevojenskej pomoci krajinám, ktoré bojujú proti Islamskému štátu. Zdôraznil pritom, že ide o humanitárnu pomoc, napríklad pre utečencov, a hrozbám teroristov ustúpiť nemieni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia