USA musia rešpektovať zriadenie Kuby, vyzval ich Castro

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Castro
Kubánsky prezident Raúl Castro. Foto: SITA/AP

HAVANA 20. decembra (WEBNOVINY) – Kubánsky prezident Raúl Castro vyzval v sobotu Spojené štáty, aby v rámci normalizácie vzájomných vzťahov rešpektovali socialistické zriadenie na Kube. Washington v stredu potvrdil, že Spojené štáty a Kuba začnú po dlhých desaťročia normalizovať diplomatické vzťahy.

Americkí predstavitelia pricestujú už v januári do Havany, kde odštartujú rokovania o zlepšení vzťahov, ktoré budú zahŕňať aj otázku ľudských a politických práv. Castro je podľa vlastných slov ochotný hovoriť o širokej škále záležitostí, nebude však diskutovať o zmene socialistického zriadenia na Kube.

„My sme nikdy nežiadali zmenu politického systému v Spojených štátoch, takže žiadame, aby oni rešpektovali náš systém,“ vyhlásil Castro. Kubánsky prezident tiež vyslovil presvedčenie, že zrušenie či zmiernenie amerického embarga potrvá ešte dlhú dobu.

Sankcie voči Kube začali USA uplatňovať v roku 1960 po tom, ako kubánsky režim znárodnil majetok amerických občanov a korporácií. V roku 1962 získali podobu takmer totálneho embarga. prezident USA Barack Obama po svojom nástupe do funkcie odkázal, že embargo bude platiť dovtedy, kým Kuba neprepustí všetkých politických väzňov a nezlepší dodržiavanie ľudských práv.

Obnovenie diplomatických vzťahov oznámil po tom, ako Havana informovala o prepustení Američana zadržiavaného na Kube posledných päť rokov, zatiaľ čo USA potvrdili oslobodenie trojice Kubáncov, ktorým pripisujú špionáž.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaRaúl Castro