Severná Kórea chce kyberútok na Sony prešetriť spolu s USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kim Čong un podstúpil operáciu nohy
Líder Severnej Kórey Kim Čong-un podstúpil operáciu nohy. Kim sa neukázal na verejnosti takmer šesť týždňov. Foto: SITA/AP

SOUL 20. decembra (WEBNOVINY) – Severná Kórea chce spolupracovať so Spojenými štátmi na vyšetrovaní hackerského útoku na americkú spoločnosť Sony Pictures, ktorá natočila film o lídrovi KĽDR Kimovi Čong-unovi.

USA na základe analýzy FBI obvinili z kyberútoku práve Severnú Kóreu, ktorá však považuje toto obvinenie za nepodložené. KĽDR dokonca pohrozila Washingtonu vážnymi dôsledkami v prípade, že spoločné vyšetrovanie hackerského útoku odmietne.

„V reakcii na nepodložené obvinenia navrhujeme viesť spoločné vyšetrovanie,“ citovala agentúra KCNA nemenovaného severokórejského predstaviteľa, podľa ktorého chce KĽDR dokázať, že s útokom nemá nič spoločné.

Film The Interview je paródia o vymyslenom atentáte na severokórejského vodcu. Po hackerskom útoku firma Sony zrušila premiéru filmu plánovanú na 25. decembra . Jej rozhodnutie kritizoval americký prezident Barack Obama, ktorý si myslí, že diktátorom sa nesmie ustupovať.

Spoločnosť sa obhajuje tvrdením, že hľadá nového distribútora filmu. Obama tiež obvinil z útoku Severnú Kóreu, pričom k tomuto obvineniu sa pridala v sobotu aj Južná Kórea. FBI nezverejnila dôvody, prečo dospela k záveru, že za kyberútokom je KĽDR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama