Navaľnému predĺžili domácu väzbu, prokuratúra žiada trest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexej Navaľný
Niekdajší výrazný opozičný vodca sa v súčasnosti nachádza v domácom väzení. Foto: SITA/AP

MOSKVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Moskovský súd v piatok predĺžil domáce väzenie pre ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Tvrdý kritik prezidenta Vladimira Putina momentálne spolu so svojím bratom čelí obvineniam zo sprenevery, ktorej sa údajne dopustil voči francúzskej kozmetickej firme Yves Rocher. Spreneveriť mali v prepočte takmer 630-tisíc eur.

Prokuratúra pre neho a jeho brata Olega žiada trest vo výške desať rokov väzenia. Navaľný, ktorý je v prísnom domácom väzení už vyše ôsmich mesiacov, v ňom podľa súdu musí stráviť najmenej ďalší mesiac. Popredný kritik politiky Kremľa má zakázané opúšťať svoj byt na predmestí Moskvy, pričom nesmie používať internet, telefonovať alebo iným spôsobom komunikovať s kýmkoľvek okrem príbuzných, právnikov a policajných vyšetrovateľov.

Tridsaťsedemročného aktivistu známeho predovšetkým odhaľovaním korupcie vo vládnych kruhoch ešte v júli minulého roka usvedčili zo sprenevery v úrade gubernátora Kirovskej oblasti, kde pôsobil ako poradca. Pôvodný trest v podobe päťročného pobytu vo väzení mu neskôr zmenili na podmienečný. V apríli ho súd v Moskve uznal vinným z ohovárania a udelil mu pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (v prepočte viac ako šesťtisíc eur).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexej Navaľnyj