Kurdi oslobodili obkľúčenú horu, zachránili stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurdi
Člen kurdskej armády drží kus odevu bojovníka islamského štátu, ktorý sa našiel v budove. Foto: SITA/ AP

ZUMÁR 18. decembra (WEBNOVINY) – Bojovníci kurdskej Pešmergy si prebojovali cestu na irackú horu Sindžár a oslobodili stovky ľudí, ktorých tam obliehali militanti z Islamského štátu. Vo štvrtok to oznámil šéf kurdskej bezpečnostnej rady Mesrúr Barzaní.

„Pešmergovia sa dostali na horu. Oslobodili rozsiahlu oblasť,“ povedal Barzaní a dodal, že pri bojoch zabili stovku islamistov. „Teraz je otvorený koridor a snáď sa od Islamského štátu podarí oslobodiť aj zvyšok (Sindžáru)“.

Úspešná operácia asi 8000 Kurdov podporovaná americkými náletmi ukončila niekoľkomesačné utrpenie stoviek príslušníkov irackej jezídskej náboženskej menšiny, ktorí uviazli na hore, odkedy islamisti v auguste obsadili Sindžár a ďalšie kurdské časti severného Iraku. „Všetci jezídi, ktorí uviazli na hore, sú voľní,“ povedal Barzaní.

Kurdská ofenzíva na oslobodenie hory a mesta Sindžár sa začala v stredu. Postupovali zo Zumáru, východne od Sindžáru, pričom za dva dni získali späť 700 kilometrov štvorcových. Americké stíhačky uskutočnili v stredu na ich podporu 45 náletov ako aj dva pri Sindžári. Ešte je potrebné oslobodiť samotné mesto, odkiaľ mnohí jezídi ušli, získanie hory sa však považuje za veľké víťazstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát